Inicijativa Ne davimo Beograd je, zajedno sa mrežom nevladinih organizacija sa sedištem u Pragu „Bankwatch Network“, podnela dve žalbe Energetskoj zajednici protiv Republike Srbije, zbog nepoštovanja evropskih ekoloških standarda pri izgradnji spalionice u Vinči, saopštila je danas inicijativa.

U saopštenju se navodi da su žalbe podnete zato što je Srbija, „protivno evropskim standardima izdala građevinsku dozvolu za izgradnju spalionice skoro mesec i po dana pre nego što je doneta saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, koja se neizostavno mora pribaviti pre izdavanja dozvole“.

„Na ovaj način, vlast je izvršila pritisak da studija bude po njihovoj volji, uprkos ozbiljnim problemima sa zagađenjem. Druga žalba odnosi se na činjenicu da je Srbija energiju koja će nastati spaljivanjem otpada proglasila obnovljivom, iako ona ni po metodi spaljivanja, ni po materijalu koji se spaljuje nije obnovljiva, ali će građani plaćati cenu kao da jeste“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa Ne davimo Beograd navodi da je „Srbija članica Energetske zajednice od 2006. godine i samim tim se obavezala da će poštovati evropske standarde, ali i da će uskladiti svoje zakonodavstvo sa evropskim“.

„Smatramo da su u ovom projektu grubo prekršeni evropski ekološki standardi, iako gradske i republičke vlasti stalno ističu da se sve radi po najsavremenijim evropskim standardima. Prva žalba se odnosi na izdavanje građevinskih dozvola, a druga na davanje statusa privremenog povlašćenog proizvođača električne energije privrednom društvu Beo Čista Energija d.o.o“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.