Izgleda da nismo sami: Kina “primetila vanzemaljske signale”, NASA pokreće NLO projekat – Priča o godini “neobjašnjivih fenomena”

1
EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Kina je nedavno saopštila da je njen džinovski teleskop Sky Eye “otkrio znakove vanzemaljskih civilizacija”. Tako je bar pisalo u izveštaju lista Science and Technology – glasila kineskog Ministarstva nauke i tehnologije – koji je u međuvremenu obrisao sve izveštaje i podatke o ovom otkriću, prema pisanju američkog magazina Tajm.

Šef kineskog naučnog tima za istraživanje vanzemaljskih civilizacija pri Univerzitetu u Pekingu Ženg Tonje navodno je rekao da se “uskopojasni elektromagnetni signali koje je otkrio Sky Eye razlikuju od prethodnih koje su uočili, kao i da se nastavlja sa istraživanjem materijala”. Kako piše Tajm, i dalje nije jasno zašto je sadržaj uklonjen iz kineske javnosti, budući da se vest već masovno širila kineskim društvenim mrežama i emitovala na pojedinim državnim televizijama.

Sky Eye je kineski model potrage za vanzemaljskim životom i sa radom je počeo 2020. godine. Kineski naučni tim je od tada prijavio dva seta sumnjivih signala. Međutim, Kina i Sky Eye nisu jedine zemlje i jedini projekti koji su pokrenuti u cilju istraživanja neidentifikovanih letećih objekata i vanzemaljskih civilizacija. Nešto slično je nedavno zamislila i američka NASA, koja je oformila specijalni naučni tim za potrebe istraživanja neobjašnjivih letećih i drugih neidentifikovanih objekata u kosmosu.

Svemirska agencija SAD, kako je objasnila, ima za cilj da prikupi sve relevantne informacije da bi bolje razumela neobjašnjive astronomske fenomene, ali i da bi analizirane podatke mogla najbolje da iskoristi u budućnosti. I NASA smatra da je ovo prvi korak u pokušaju da se objasne misteriozne pojave na nebu, poznate kao neidentifikovani vazdušni fenomeni (NVF).

“Naše snažno uverenje je da je najveći izazov ovih fenomena to što je to polje siromašno podacima”, saopštili su iz američke svemirske agencije.

Astrofizičar Dejvid Spergel bi trebalo da predvodi studiju. Kako kaže, kada je reč o svemiru, čitava naučna zajednica mora da se prema tome odnosi sa poniznošću.

“Veći deo svoje karijere proveo sam kao kosmolog. Mogu vam reći da ne znamo šta je, i ko čini, 95 odsto univerzuma. Dakle, postoje stvari koje ne razumemo”, rekao je Spergel.

Programi i projekti koje pokreću nacionalne svemirske agencije širom sveta postali su trend u poslednjih godinu dana, a čini se da je prethodna 2021. bila prelomna godina – baš kada je američka vlada pod pritiskom javnosti i pred zahtevom Kongresa objavila dugo očekivani i najavljivani izveštaj o neidentifikovanim letećim objektima (NLO), ili preciznije, neidentifikovanim vazdušnim fenomenima (NVF).

U izveštaju se tada zaključilo kako američki obaveštajci ne veruju da su analizirani NLO slučajevi akcije vanzemaljaca, ali i da za pojedine predmete – zasada – ne mogu pronaći objašnjenje. Posmatrani fenomeni nisu deo nijedne američke vojne operacije, a proučavano je više od 140 incidenata koje su prijavili piloti mornarice u periodu od 2004. do 2021. Najviše prijavljenih NLO ili NVF slučajeva zabeleženo je u periodu od leta 2014. do proleća 2015. Zvaničnici su uspeli da objasne jedan od incidenata – bio je to balon – ali ostali su i dalje misterija.

Naglašeno je da bi pojedini neidentifikovani objekti mogli biti posledica optičkih varki ili tehnoloških kvarova, ali izveštaj pokazuje da se u većini slučajeva verovatno radi o fizičkim predmetima, jer je većinu registrovalo više senzora, uključujući radar, infracrveno zračenje, elektro-optičke uređaje, radare za oružje i vizuelno posmatranje.

Međutim, razvijajući priču dalje, 2022. bi mogla da bude još važnija kada je reč o NLO objektima i vanzemaljskom svetu, smatraju stručnjaci jer interesovanje za otkrivanjem NLO objekata nastavlja da raste, dok nas novi naučni projekti potencijalno približavaju otkrivanju života van Zemlje.

„Uveren sam da će 2022. biti tektonska godina za istraživanje NLO-a“, rekao je Nik Poup, koji je tokom devedesetih istraživao NLO objekte za britansko ministarstvo odbrane, a njegovu izjavu preneo je Gardijan.

Takođe, američki Kongres, više nego ikada pre, zainteresovan je da se objavi što više dostupnih podataka koje poseduje američka vlada, a kako prenosi Njujork tajms u svojoj analizi, interesovanje postoji i u redovima vojske i obaveštajnih službi.

“Mislim da ćemo videti saslušanja o NLO objektima u Kongresu. Takođe mislim da ćemo videti objavljivanje više fotografija i video snimaka američke vojske o neidentifikovanim objektima, kao i, do sada, tajnih dokumenata. Konačno, mislim da ćemo upoznati više svedoka visokog profila koji direktno poznaju ovu temu, a do sada nisu smeli ili želeli da pričaju”, kaže Poup.

Grupa pilota je to pitanje iznela u prvi plan i prošle godine. U intervjuu za emisiju 60 Minutes, na CBS-u, pripadnici američke mornarice prisetili su se svojih iskustava tokom susreta sa NLO objektima na američkim obalama.

“To se dešavalo tako često da su susreti postali uobičajeni. Svakog dana, najmanje nekoliko godina”, rekao je u emsijii Rajan Grejvs, penzionisani pilot mornarice.

Godinama su piloti odbijali da podele priče o svojim NLO iskustvima, zabrinuti da će biti označeni u negativnom kontekstu, ili da će zbog toga ispaštati na poslu.

Od izveštaja iz 2021, koji su podstakli američki senatori Kirsten Gilibrand i Marko Rubio, Pentagon je pokrenuo novu kancelariju za izveštavanje i analizu izveštaja o NLO objektima, iako pojedini u NLO zajednici misle da vlada “nije spremna sa svojim nalazima”. Tako je američki Kongres u maju održao svoj prvi otvoreni brifing o NLO objektima nakon više od pedeset godina, ali oni koji su tražili objašnjenja za brojna vojna beleženja neobjašnjivih objekata ostali su razočarani, jer se činilo da su zvaničnici Ministarstva odbrane SAD držali svoje najsočnije informacije za saslušanja iza zatvorenih vrata.

Tokom brifinga u Vašingtonu, prvog takvog još od 1966, vrhunac je bio objavljivanje dva nova video snimka koji prikazuju neidentifikovane vazdušne fenomene, iako je jedan od njih odmah razotkrio Skot Brej, zamenik direktora obaveštajne službe mornarice, piše Gardijan u analizi brifinga. Razotkrivanje je učinilo malo da se suprotstavi optužbama – uključujući i onu koju je izneo Andre Karson, predsednik Komiteta, a to je da Pentagon nema mnogo interesa da istražuje neobjašnjivo i da se “stvari guraju pod tepih”.

Ipak, kako je rasla jagma za informacijama o NLO objektima, tako je raslo i interesovanje naučne zajednice, a 2022. će se pokrenuti niz novih projekata, posebno usmerenih na otkrivanje vanzemaljskog života.

Avi Lob, profesor sa Harvarda, stoji iza jednog od takvih procesa…

On je šef projekta Galileo, koji za cilj ima uspostavljanje mreže sofisticiranih teleskopa koji će skenirati nebo u potrazi za vanzemaljskim objektima. Projekat je privatno finansiran, uključuje više od 100 naučnika, gradi svoj prvi sistem teleskopa na krovu opservatorije Harvardskog koledža i počeće sa radom ovog leta.

“Teleskop će koristiti infracrvene kamere za snimanje neba 24/7, a opremljen je radio senzorom, audio senzorom i magnetometrom za otkrivanje nevizuelnih objekata. Kompjuter će koristiti veštačku inteligenciju da analizira podatke, ignorišući objekte poput ptica, dronova, aviona i meteora i obraćajući dodatnu pažnju na sve objekte koje nije stvorio čovek”, rekao je Lob nedavno za Gardijan.

Uprkos svemu što istraživanje NLO-a može postati destigmatizovano, Lob ističe da neki astrofizičari i drugi akademici još uvek gledaju na ovo polje sa prezirom, što može da obeshrabri mlade naučnike.

„Zaista želim da sledeća generacija bude slobodna da o tome razgovara i da to postane deo mejnstrima. Nadam se da ćemo to promeniti dobijanjem slike visoke rezolucije nečega neobičnog, ili pronalaženjem dokaza za to, što je sasvim moguće u narednih godinu ili dve”, rekao je Lob.

Planet Labs još je jedan projekat koji odskora koristi flotu minijaturnih satelita za snimanje cele Zemlje jednom dnevno, što povećava se verovatnoća otkrića.

Dugogodišnji svemirski entuzijasti takođe se nadaju uticaju svemirskog teleskopa Džejms Veb, najvećeg i najmoćnijeg te vrste, koji je NASA lansirala u decembru 2021. Kada počne sa radom tokom leta 2022, Veb teleskop će omogućiti astronomima da skeniraju nebo, zavirujući u period kada je univerzum prvi put počeo da se formira, što će pružiti bar neki uvid i pomoć u proučavanju egzoplaneta – svetova koji kruže oko drugih zvezda.

Lenard Dejvid, autor knjige Nova svemirska trka i novinar koji decenijama izveštava o svemirskoj industriji, kaže da će ova godina biti “izuzetna”, kada je reč o istraživanju vanzemaljaca.

„Suština je da nešto dolazi. U nekom trenutku ćemo imati skup naučnih podataka koji podržavaju verovatnoću da postoji mnogo vanzemaljskih civilizacija”, napisao je Dejvid na svom blogu.

“Moramo da počnemo da mislimo da nismo sami, i da se zapitamo kolika je gužva tamo gore?”

Česta pozadina svake rasprave o vanzemaljskom životu je kako bi to uticalo na ljude ovde na zemlji. Neki spekulišu da bi religije mogle biti uzdrmane do srži, ili da bi moglo doći do masovne egzistencijalne krize. Dejvid je rekao da vanzemaljci, međutim, mogu da budu svesni našeg sveta, i da, možda, namerno ignorišu našu planetu, što bi, kako kaže, predstavljalo podjednako razoran udarac ljudskom osećaju sopstvene važnosti.

„Ne znam tačno gde se Zemlja uklapa i zašto bismo bili na kraju bilo kakve pažnje. Mogli bismo da budemo samo delovi univerzuma”, zaključuje Dejvid.

1 KOMENTAR

  1. “…Dakle, postoje stvari koje ne razumemo”, rekao je Spergel.”
    Zaista, treba biti doktor nauka – pa doći do ovako “epohalnog” otkrića!..

Comments are closed.