Izgleda da ne može bez policijskog časa, ali neće biti zatvaranja kao proletos: Grčka najavila delimični karantin od utorka

0
Beta - AP Photo/Yorgos Karahalis

(Beta) – Grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je delimični karantin od utorka u borbi protiv drugog talasa Kovida-19, sa noćnim policijskim časom i zatvaranjem barova, restorana i sportskih sala na mesec dana u Atini i drugim gradovima u zemlji. 

“Nije zatvaranje kao proletos,” rekao je premijer u današnjem televizijskom obraćanju naciji.

“Mere će početi u 6.00 u utorak po lokalnom vremenu, a kretanje će biti zabranjeno posle ponoći do 5.00 ujutro”, rekao je Micotakis. 

Škole i trgovine će ostati otvorene.

Micotakis je naglasio da sada treba delovati s obzirom na porast broja slučajeva zaraze korona virusa poslednjih nedelja da odeljenja intenzivne nege ne bi bila preplavljena.

Predviđeno je da mere traju mesec dana u nastojanju da Božić ne bude pogodjen, rekao je on. 

Grčka je zbog porasta zaraze prošle nedelje uvela policijski čas izmedju 22.30 i 3.00 na dve nedelje u Atini i Solunu, dva grada najteže pogođena koronavirusom i gde živi gotovo polovina stanovništva te zemlje.

Grčka je i dalje manje pogođena epidemijom od svojih evropskih partnera, beleži ukupno 37.000 slučajeva zaraze od izbijanja epidemije krajem februara, i 620 umrlih.