“Izgleda ću lakše sa vama da se dogovorim, nego sa bandom narkomana i neonacista u Kijevu”: Putin se obratio ukrajinskoj vojsci

0
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je tokom obraćanja ukrajinske vojnike da se okrenu protiv svoje vlade u Kijevu i preuzmu vlast.

“Još jednom apelujem na vojna lica oružanih snaga Ukrajine – ne dozvolite neonacistima da decu, žene i starce koriste kao ljudski štit”, rekao je Putin, a prenosi BBC.

„Preuzmite vlast u svoje ruke. Izgleda da ćemo se vi i mi lakše dogovoriti, nego sa tom bandom narkomana i neonacista u Kijevu”, rekao je Putin.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je tokom razgovora sa kineskim kolegom Si Đinpingom da je Rusija spremna da održi razgovore na visokom nivou sa Ukrajinom, objavila je kineska državna televizija.

“SAD i NATO su dugo ignorisale opravdanu zabrinutost Rusije za bezbednost, više puta su odustajali od svojih obaveza i nastavili su da se šire vojno na istok, dolazeći na ivicu ruske crvene linije”, kazao je Putin Siju, preneo je Gardijan.

Prethodno je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao Putina na pregovore.

Nešto ranije, Ukrajina je saopštila da je spremna da pregovara sa Rusijom o neutralnom statusu, ali traži garancije za bezbednost.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.