Izetbegović: “Srpski svet” drugo ime za “Veliku Srbiju”

0

(Beta) – Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, izjavio je danas da je “Srpski svet” drugo ime za “Veliku Srbiju” i da od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje da ne dopušta takve izjave srpskih zvaničnika i da “ne ćuti dok se izgovaraju takve stvari”.

Izetbegović je to rekao novinarima u Kozarcu kod Prijedora, gde je danas sahranjeno 12 bošnjačkih žrtava ubijenih u ratu u BiH 1990-ih godina.

Ideju o stvaranju “Srpskog sveta” ponovio je pre dva dana ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i pozvao Vučića da preuzme ulogu “predsednika svih Srba”.

Izetbegović je ocenio da izjave o stvaranju “Srpskog sveta” treba da osveste Bošnjake koji, kako je naveo, “rade na tome da budu snažniji, oprezniji i da nikada ne dopuste slabost koja će ohrabriti agresiju”.

Lider SDA je ukazao da se “ne sme relativizovati istina o onome što se desilo” i da će “šehidska krv i istina očuvati BiH od ponovnih pokušaja stvaranja ‘srpskih svetova’ i podela u Bosni i Hercegovini”.

“Ne mogu se izjednačavati strane, pričati o ‘nesrećnom sukobu’, to je bila agresija, genocid i etničko čišćenje”, rekao je Izetbegović o ratu 1990-ih godina.

Po njegovim rečima, i u Krajini se tokom rata u BiH “desio genocid, koji je jednak onom u Podrinju”, s tim da je u Srebrenici “bio dosta intezivniji”.

“Agresiju na BiH, genocid u BiH, etnička čišćenja učinila je srpska strana, da ne kažem srpski narod, ali kažem srpska strana, jer su to uvek pojedinici. To je bio kompletni establišment: politički, verski, intelektualni, hiljade spremnih da počine zločin nad komšijama, i toga moramo biti svesni”, naglasio je Izetbegović.

Istakao je da je “dobro govoriti o procesu pomirenja i praštanja”, ali da se pre toga mora govoriti o svesti o tome što se desilo i “snazi koju Bošnjaci moraju imati da se to ne ponovi”.

“Ako budemo slabi, podeljeni, ako bude puno onih koji imaju podanički refleks, dogodiće nam se iste stvari. Snaga i sloga treba da budu prvi kod Bošanjaka”, naglasio je lider SDA.