Izetbegović o Dodikovom govoru u UN: “Pokazao je svoje pravo lice, dobro je što nisam pristao da učestvujem u tome…”

0
Menigault Bernard / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta) – Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da je dobro što nije pristao da učestvuje na sinoćnjem sastanku sa ambasadorima zemalja članica Saveta bezbednosti UN-a sa liderima SNSD-a i HDZ BIH Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

“Što se tiče sinoćnjeg sastanka, i on je bio jako važan. Tako da su tu istrčali neki i pokazali lice, pokazali stavove, a onda su naišli na odgovor i reterirali”, rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

On je naveo da se sinoć mogao čuti Čović, koji je rekao da se odriče trećeg entiteta i bilo kakvih insinuacija u vezi s tim, i Dodika, koji je bio “vrlo agresivan i drzak te pokušao u svom stilu razgovarati sa svetskim diplomatama i na kraju rekao da je spreman otići s Valentinom Inckom i zajedno skinuti ploču Radovanu Karadžiću na Palama”.

“Dobro je što ja nisam pristao da učestvujem u tom formatu koji, u stvari, razbija i dezavuiše institucije BiH. Ima da zovu tri člana Predsedništva koji predstavljaju ovu zemlju i narode ili da zovu Dom naroda, a ne neki asimetrični iščašeni model kako je to krenulo u Zagrebu, Beogradu, pa su sad i Rusi pokušali to tako da prate”, rekao je Izetbegović.

On je ocenio da su “svi dobili dobru lekciju”.

“Mnogi u Savetu bezbednosti ne znaju i verovatno nisu mogli da veruju da je u BiH odlikovan Radovan Karadžić, zločinac dobio odlikovanje. Na te stvari treba ukazati. Čuli su oni i moj stav, čuli su ga svi, a onda su čuli visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i mislim da je puno bolje da on bude ‘advokat’ za situaciju u BiH”, rekao je Izetbegović.

On smatra da će politika koju Dodik vodi biti poražena, jer ona “nanosi ogromnu štetu Republici Srpskoj i srpskom narodu, ali i BiH”.

“To je jedna politika koja dobija podršku glasača, ali vodi u pogrešnom smeru i moraće se u jednom trenutku zaustaviti”, rekao je Izetbegović.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić je povodom istupanja lidera SNSD-a i HDZ BiH pred Savetom bezbednosti UN-a, koje se sastalo u Arria formatu povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao je da su se “Dodik i Čović obrukali pred celom međunarodnom zajednicom”.

“Drago mi je bilo videti tako jasnu podršku međunarodne zajednice građanskoj ideji Bosne i Hercegovine, ali me je bilo i stid kakvu sliku BiH su Dodik i Čović ostavili”, rekao je Komšić.

Dodik je u svom izlaganju izneo niz optužbi na račun visokog predstavnika Valentina Incka, koga je nazvao “monstumom, koji radi za Bošnjake, a mrzi Srbe i Bošnjake”.

Rad visokog predstavnika kritikovo je i lider HDZ BiH Dragan Čović.

Istupanje Dodika osudili su ambasadori SAD, Velike Britanije, Nemačke i Francuske pri UN-u.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500