“Izdržali smo pet godina. Vidimo se u boljem Alžiru. A možda se i ne vidimo…”: Satirični sajt “završio priču”

0
Foto: Profimedia / ilustracija

Alžirski satirični sajt Manšar (El Manchar – sekira) saopštio je da se zatvara kako bi “izbegao represiju” a ta najava izazvala negovodanje na društvenim mrežama pošto su nezavisni mediji na meti novih mera koje su uvele tamošnje vlasti. 

“Manšar, to je završena priča. Vidimo se uskoro u boljem Alžiru. A možda se ne vidimo”, navodi se na sajtu medija koji ismeva sve i svakoga. 

Usledila je lavina reakcija na tu najavu, a mnogi na društvenim mrežama su se zapitali da li je u pitanju cenzura ili neumesna šala. 

“Vlasti nas nisu ni cenzurisale ni blokirale”, odgovorila je redakcija sajta na Fejsbuku. 

“Atmosfera represije sloboda, kao i pritvaranje građana zbog aktivnosti na društvenim mrežama, navelo nas je da razmišljamo o rizicima kojima se izlažemo. Izdržali smo pet godina… Vidimo se u boljem Alžiru… gde neće biti straha”, navela je redakcija. 

Manšar, čija je deviza “sa sekirama gradimo svet”, predstavlja se kao “sajt sa pogrešnim i potpuno besmislenim informacija” u cilju istraživanja oblasti apsurda.  

Satirčni sajt navodi da se tekstovi ne odnose na stvarne već na moguće događaje. 

U Alžiru su nedavno usvojeni zakoni kojim se kažnjavaju dezinformacija i govor mržnje, što bi posredno moglo da utiče i na objavljivanje satiričnih tekstova.

(Beta)