Izbori u Poljskoj: I Duda i Tšaskovski govore oprezono o pobedi na predsedničkim izborima

0
Beta - AP Photo/Czarek Sokolowski, File

Prve procene na osnovu anketa na biralištima danas u drugom krugu predsedničkih izbora u Poljskoj ne govore još ništa ko će narednih pet godina biti na čelu Poljske.

Ishod je tesan, 0,8 odsto razlike, što je manje od statističke greške od dva odsto, ali su i sadašnji predsednik Andžej Duda i kandidat opozicije, liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski oprezno već proglasili pobedu.

“Dragi moji, videli ste taj sjajan odziv skoro 70 odsto. Pobediti na izborima sa takvom izlaznošću, to je neuobičajena vest. Veoma sam uzbudjen. Hvala svima koji su izašli na izbore, hvala svima iz celog srca jer takva izlaznost daje lepo svedočanstvo našoj demokratiji”, kazao je nakon objave da je prema procenama osvojio 50,4 odsto glasova predsednik Andžej Duda.

Svog rivala na izborima Rafla Tšaskovskog koji je prema prvim procenama osvojio 49,6 odsto glasova Duda je pozvao da sa suprugom i decom dodje večeras u Predsedničku palatu, da pruže jedan drugom ruku i okončaju sporove koji su se zaoštrili tokom brutalne predizborne kampanje.

“Govorili smo da će biti tesno i jeste tesno, ali apsolutno sam uveren da ćemo pobediti. Dovoljno je samo prebrojati glasove. Ovo će biti noć nerviranja za sve nas, ali uveren sam da će biti dobro. Poljaci i Poljakinje su stvorili nadu za otvorenu, nasmejanu Poljsku u kojoj je najvažniji zdrav razum. Već smo pobedii bez obzira na to kakav bude rezultat”, kazao je pristalicama večeras Rafal Tšaskovski.

Opozicioni kandidat na predsedničkim izborima Tšaskovski upozorio je da kada su se već jednom Poljaci probudili ništa ih više neće uspavati.

“Povezali smo se i govorimo kakvu Poljsku želimo, da želimo ravnotežu i da nam ova vlada polaže račune. S jedne strane bio je celi državni aparat, propagandni parni valjak. Imali su apsolutno sve, tone para, manipulacije. A mi smo imali građansko društvo”, rekao je Tšaskovski.

Sama agencija IPSOS koja je radila procene na osnovu anketa na biralištima upozorila je da ove prve ne nagoveštavaju ništa o tome koga su Poljaci izabrali za novog predsednika jer se statistička greška kreće oko dva odsto, a razlika izmedju kandidata je 0,8 odsto glasova.

Takođe u procene nisu uključeni glasovi Poljaka u dijaspori gde se može prema mišljenjima poljskih analitičara očekivati veći broj glasova za Rafala Tšaskovskog.

Državna izborna komisija prve delimične rezultate počeće da saopštava tek od jutra u ponedeljak, a zvanične konačne bi trebalo da saopšti kasno uveče u utorak. 

(Beta)