Izbori u Izraelu i prve projekcije: Niko nema većinu za formiranje vlade – koalicija ili peto glasanje u dve godine

0

(Beta) – Premijer Izraela Benjamin Netanjahu uzdržao se od proglašenja pobede u ranim jutarnjim satima posle jučerašnjih izbora, četvrtih za manje od dve godine i umesto toga apelovao na članove rivalskih partija da mi se prodruže kako bi se izbeglo peto uzastopno glasanje.

“Jasna većina” od 120 novoizbranih članova izraelskog parlamenta, Kneseta, deli njegovu politiku, rekao je Netanjahu, najavivši da će u narednih nekoliko dana razgovarati sa svim poslanicima koji bi bili voljni da pomognu u izgradnji stabilne vlade.

Jedina alternativa koaliciji pod njegovim rukovodstvom bili bi još jedni izbori, ocenio je dugogodišnji lider, preneli su izraelski mediji.

Dok su se glasovi brojali tokom čitave noći, izlazne ankete su pokazivale da ni Netanjahu, ni njegovi rivali nemaju jasan put do većine u parlamentu.

Posle sličnog zastoja pre godinu dana Netanjahu, vođa konzervativnog Likuda, je ubedio svog glavnog rivala, lidera partije centra Plavo i belo Benija Ganca da mu se pridruži u vanrednoj vladi jedinstva radi borbe protiv pandemije koronavirusa.

Njegov govor prošle noći, kako se čini, otvara put sličnim nastojanjima da ubedi političke rivale da uđu u koaliciju sa njim.

Iako je izgledao umorno posle iscrpljujuće izborne kampanje 71 -godišnji Netanjahu je pohvalio “izuzetan uspeh” Likuda za koji se predviđa da će imati 30 i više mesta u Knesetu.

Pošto su u 22 sata po lokalnom vremenu objavljeni prvi rezultati izlaznih anketa Netanjahu je na društvenim mrežama proglasio “ogromnu pobedu”.

Međutim, posle se ispostavilo da je to suviše rano posle tesne izborne trke jer su dopunjeni rezultati pokazali da bi frakcije koje su protiv Netanjahua mogle imati još poslanika.

Lider izraelske opozicije i vođa partije centra Ješ atid Jair Lapid je rekao da će on takođe pokušati da izgradi koaliciju da obrazuje “razumnu Vladu Izraela”.

Jutros su izraelski mediji objavili da nakon 87 odsto prebrojanih glasova Netanjahu i njegovi saveznici, verske stranke i jedna ultradesna, nemaju većinu ni sa rivalskom desničarskom strankom Jamina Naftali Beneta, njegovog bivšeg saveznika koja bi mogla da mu se pridruži.

Centralna izborna komisija je objavila nove podatke da Netnjahuov blok sa Jaminom ima 59 mesta od potrebnih 61, a da je jedna partija izraelskih Arapa prešla izborni cenzus i da će imati četiri ili pet poslanika.

Šefica izborne komisije najavila je da će rezultati sa redovnih birališta biti potvrđeni i objavljeni danas popodne, ali da ima još 450.000 glasova koji se posebno broje u parlamentu.

To su glasovi vojnika, diplomata, pacijenata u bolnicama, uključući i Izraelce koji su u karantinu jer su zaraženi koronavirusom.

dk