Izbori u Hrvatskoj: Državna izborna komisija objavila prve rezultate, HDZ ubedljivo vodi, SDP podbacio

0
Foto Profimedia

Državna izborna komisija (DIP) objavila je večeras prve nepotpune rezultate po kojima vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvaja čak 69 mandata, ali je reč o rezultatima na malom broju prebrojanih glasova.

Na osnovu 22,95 odsto obradjenih glasova, opoziciona koalicija levog centra Restart koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP) osvaja 44 mandata.

Desničarski Domovinski pokret je treća politička snaga i osvaja 15 mandat.

Po četiri mandata zasad imaju stranka desnice Most i zeleno-leva koalicija Možemo.

Po ovim rezultatima, po jedan mandat osvajaju i stranke centra Reformisti i Hrvatska narodna stranka, kao i koalicija stranaka levog centra Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus.

Novi rezultati objavljuju se na 15-tak minuta, kako se obradjuju glasovi, a pouzdaniji se očekuju posle 23 sata kada će biti obradjen značajniji broj biračkih mesta.

I ove rezultate HDZ je dočekao veselo u svom izbornom štabu, a medju stranačke simpatizere već je došao i premijer i šef stranke Andrej Plenković, koji ne nosi zaštitnu masku, kao ni većina okupljenih.

Izlazne ankete najavile 61 mandat za HDZ

Ranije je, prema prvim izlaznim anketama, objavljeno da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila 61 mandat. Prema anketama u 19, objavljeno je kao veliko iznenađenje slabiji rezultata od očekivanog opozicione koalicije levog centra Restart na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), za koju se očekivalo da osvaja 44 mandata.

Predizborne ankete predviđale su izjednačeni rezultat, a neke čak i pobedu SDP.

Prema izlaznim anketama, treća snaga je desničarski Domovinski pokret pevača Miroslava Škore sa 16 mandata.

U Sabor ulaze još i desni Most s osam manadata, a isto toliko osvaja i levo-zelena koalicija Možemo.

Izborni prag je prešla i koalicija stranaka levog centra Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus i u budućem Saboru će imati tri mandata, pokazuju izlazne ankete koje su po zatvaranju birališta u 19 časova objavile nacionalne televizije.

Izlaznim anketama nisu obuhvaćeni glasovi dijaspore koja je birala svoja tri poslanika u posebnoj 11. izbornoj jedinici.

Državna izborna komisija je počela od 21 sat da objavljuje prve rezutate, ali na malom uzorku, a posle 23 sata očekuju se pouzdaniji rezultati.

Oko 3,9 miliona birača odlučivalo je o tome ko će u naredne četiri godine biti njihovi zastupnici u Saboru koji ima 151 mesto i ko će imati priliku da formira Vladu.

Za formiranje većine potrebna je podrška najmanje 76 poslanika u Saboru.

U HDZ zadovoljni, u SDP pominju ostavku stranačkog vrha

Predstavnici vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) izrazili su večeras zadovoljstvo rezultatima izlaznih anketa koje pokazuje da je ta stranka relativni pobednik parlamentranih izbora, dok su u opozicionoj Socijaldemokratskoj partiji (SDP) razočarani neočekivano lošim rezultatom, pa se pominje i ostavka stranačkog vrha.

Potpredsednik HDZ-a Branko Bačić izjavio je za N1 da nije iznenađen rezultatom po kojem ta stranka dobija 61 mandat, rekavši da su birači prepoznali rad Vlade Andreja Plenkovića i HDZ u kriznim situacijama.

“Mi smo na početku kampanje najavili da je naš cilj ponavljanje rezultata od pre četiri godine, ali očito po ovim izlaznim anketama taj rezultat će biti još bolji, kada se izračunaju i mandati u 11. izbornoj jedinici (dijaspora)”, istakao je Bačić.

Predstavnici SDP u prvim reakcijama izrazili su nezadovoljstvo i iznenađenost rezultatima budući da su predizborne ankete previđale izjednačeni rezultat HDZ i koalicije levog centra “Restart” koju vodi SDP.

“Ako ovako bude, onda je to zaista loš rezultat. Očekivali smo u najmanju ruku egal”, rekao je funcioner SDP Branko Grčić.

On je čestitao zeleno-levoj koaliciji “Možemo” koja po anketama osvaja čak osam mandata i koja je očito uzela dobar deo glasova koaliciji “Restart” na čelu sa SDP.

On nije želeo da govori o tome treba li lider SDP Davor Bernardić zbog lošeg rezultata da podnese ostavku, ali je njegova stranačka koleginica i evroposlanica SDP Biljana Borzan rekla da bi podnela ostavku da je u Bernardićevoj poziciji. U SDP se nadaju se da će zvanični rezultati, posle prebrojanih glasova, pokazati povoljniji rezultat za koaliciju.

Oko 20 časova je objavljena nova anketa koja pokazuje da HDZ raste, pa trenutno ima 62 mandata, a SDP mandat manje, ali ti će se podaci još menjati. Po novoj anketi dva mandata manje ima i Domovinski pokret.

Prema prvim izlaznim anketama objavljenim u 19 časova, relativni pobednik izbora je HDZ s osvojenim 61 mandatom, a druga koalicija “Restart” sa svega 44 mandata. Treći je desničarski “Domovinski pokret” sa 16 mandata.

Po osam mandata osvajaju desna stranka Most i levo-zelena koalicija “Možemo” U parlament ulazi i koalicija stranaka levog centra Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus s tri mandata.

Anketom agencije Ipsos za nacionalne televizije nisu obuhvaćeni glasovi dijaspore koja bira tri poslanika i tradicionalno je naklonjena desnim poliitčkim opcijama, najviše HDZ-u.

Državna izborna komisija će od 21 sat početi da objavljuje privremene rezultate, ali se tek posle 23 sata očekuju pouzdaniji podaci, na značajnijem broju prebrojanih glasova.

(Beta)