Već mesecima Hongkong jeste jedna od najvažnijih vesti iz sveta, a izbori u toj kineskoj provinciji pokazali su i da je „Hongkong svet“.

Prodemokratski kandidati osvojili su oko 45 odsto mandata na lokalnim izborima u Hongkongu, pokazuju delimični rezultati glasanja koje se smatra testom podrške višemesečnim antivladinim protestima, prenosi N1.

Prema nepotpunim rezultatima, prodemokratski kandidati osvojili su 201 od 452 mandata u 18 okružnih veća.

Težak udarac doživela je najveća hongkonška prokineska stranka, pošto je 155 od njena 182 kandidata poraženo.

Pobedio je i jedan od organizatora protesta Džimi Šem, pretučen u oktobru, kao i prodemokratski poslanik kojem je napadač odgrizao deo uha.

Izborna komisija je saopštila da je glasalo 71 odsto od 4,1 milion registrovanih birača, znatno više od 47 odsto, kolika je bila izlaznost na istim izborima održanim pre četiri godine.

Ovi izbori imaju veliki simbolički značaj u gradu polarizovanom dugotrajnim protestima, pošto se smatra da dobar rezultat opozicije ukazuje da javnost i dalje podržava demonstrante, iako na protestima ima sve više nasilja.

Demonstracije na kojima je vremenom sve češće dolazilo do sukoba s policijom, izrodile su protestni pokret protiv vlade Hongkonga i Pekinga i prerasle su u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997. kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.