Izbori u gradu N. i građanin na čekanju: Zašto Demokratski front uoči Nikšića više napada Krivokapića od DPS-a – Za novi Nedeljnik piše Petar Komnenić

0

Osam mjeseci nakon parlamentarnih izbora na kojima je okončana trodecenijska dominacija Đukanovićevog DPS-a, sto dana nakon što je izabrana nova vlada, Crna Gora opet iščekuje izbore koji se predstavljaju kao – sudbonosni.

U susret lokalnim izborima u Nikšiću, drugom gradu po veličini u Crnoj Gori, rodnom mjestu predsjednika Mila Đukanovića, ali i premijera Zdravka Krivokapića, slabo ko pominje gradske probleme i planove za oživljavanje nekadašnjeg industrijskog centra koji je postao simbol tranzicionog posrtanja.

Bivša vlast izbore u Nikšiću predstavlja kao poslednju priliku da se Crna Gora odbrani od najezde “srpskog sveta” i pokušaja zvaničnog Beograda da preko svojih pulena formalizuje uticaj u državnoj vlasti. Konstituenti nove vlasti, razvrstani u više kolona, izbore u Nikšiću potenciraju kao priliku da se DPS-u zada finalni udarac i protivniku grogiranom od avgustovskih izbora onemogući da stane na noge.

Na terenu, saglasna je većina analitičara koji Đukanovićevom DPS-u i partnerima daju male šanse da se vrati u igru, u gradu koji im je tradicionalno uporište, vodi se nemilosrdan obračun za prevlast između konstituenata nove vlasti.

“Na izborima u Nikšiću DPS se želi prikazati kao pojedinačno najjača partija u Crnoj Gori, svjesna činjenice da ne može osvojiti vlast, ali da može ublažiti trend osipanja nakon poraza na avgustovskim izborima. Sa druge strane činioci parlamentarne većine na državnom nivou žele odmjeriti snage kako bi na osnovu tog rezultata zatražili redefiniciju vlade premijera Zdravka Krivokapića čiji rad kritikuju od prvog dana”, kaže za Nedeljnik Dragiša Janjušević, analitičar i izvršni direktor Centra za političku edukaciju iz Nikšića.

Naizgled paradoksalno, Demokratski front, blizak srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, žešći je kritičar nove vlade Zdravka Krivokapića koju podržava u parlamentu, od predstavnika bivše vlasti. Razlog je sledeći – iako je Krivokapić, dotada anonimus, uz posredovanje crkve, na parlamentarnim izborima bio nosilac liste predvođene DF-om, nakon što se odlučio za ekspertski model vlade u kojoj nije bilo mjesta za predstavnike tog saveza, našao se na njihovom političkom nišanu.

Ceo tekst o izborima u Nikšiću objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 11. marta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju Njujork tajms na srpskom jeziku

Naslovna strana novog broja Nedeljnika