“Izbori ne mogu biti na jesen, morali bismo da produžimo vanredno stanje još 90 dana…”: Maja Gojković o odlaganju izbora

0
Foto: Nedeljnik

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da ne postoji parlament u svetu koji zaseda u punom kapacitetu, te da će Srbija po tome i po dobroj organizovanosti biti jedna od manjeg broja zemalja.

Za danas je zakazana prva sednica Skupštine Srbije od obustave rada sredinom marta zbog uvodjenja vanrednog stanja, a poslanici bi trebalo da potvrde uvodjenje vanrednog stanja i mere Vlade Srbije u borbi protiv koronavirusa.

“Ne postoji parlament koji zaseda u punom kapacitetu od 250 poslanika i po tome ćemo i po dobro organizovanosti biti jedni od manjeg broja zemalja”, kazala je Gojković za TV Pink.

Rekla je da su se parlamenti širom sveta “dovijali” da održe svoj rad, da zasedaju onlajn kolegijumi, a da to u Srbiji po Skupštinskom poslovniku nije moguće i dodala da bi to svakako izazvalo “negodovanje ovih koji sve zameraju Srbiji, a ništa svojim zemljama”.

Maja Gojković je ocenila da se opozicija u Srbiji koja je najavila da neće prisustvovati današnjoj sednici ponaša jedinstveno, a istakla je da će sednici prisustvovati “oni koji smatraju da je Skupština mesto za debatu”, dok “oni koji biraju ulicu” neće doći.

“Lako je, ali i neodgovorno pozivati ljude da se suprotstave državi i merama koje je struka odredila za vas u cilju budu spaseni životi gradjana Srbije”, rekla je ona.

Govoreći o predlogu lidera Dveri Boška Obradovića da se izbori koji su odloženi zbog pandemije koronavirusa održe na jesen, Gojković je kazala da to Ustav Srbije ne dozvoljava jer je potrebno produžiti vanredno stanje za još 90 dana.

Kazala je da će poslanici koji će prisustvovati sednici biti bezbedni, da će morati da prodju proceduru merenja temperature i da uzmu rukavice i maske a sedišta skupštinske sale biće ogradjena vizirima.

(Beta)