Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije da je Srpske lista ostvarila najubedljiviju pobedu u istoriji na izborima na Kosovu i Metohiji.

Srpska lista je na izborima u srpskim sredinama osvojila 98,07 odsto glasova, rekao je Vučić.

Srbi izašli na izbore više nego ikada ranije jer su želeli da pokažu ljubav prema svojoj otadžbini Srbiji, poručio je predsednik. 

„Imao sam i učestvovao sam u mnogo različitih pobeda na raznim izborima i kad su govorili da nemamo šanse. Ovo mi je jedna od najdražnih pobeda ostvarena u najtežim uslovima, kada su i mnogi predstavnici međunarodnih organizacija i zemalja dali sve od sebe da sruše monopol Srpske liste i uticaj Beograda“, istakao je predsednik.  „Ovo je jasan signal da su Srbi jaki, čvrsti, jedinstveni i da će čuvati svoje ime i svoje srpsko prezime.“

Ovaj rezultat znači da će Srpska lista imati 10 od 10 poslaničkih mesta, koliko je Srbima zagarantovano u kosovskom parlamentu. 

Predsednik je dodao da očekuje, nakon formiranja vlasti u Prištini, budu ukinute takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, koje je uvela prethodna vlada Ramuša Haradinaja.

Predsednik se javnosti obratio iz Palate „Srbija“. 

Na Kosovu i Metohiji danas su održani parlamentarni izbori. Za 120 poslaničkih mesta svoje kandidate ima 25 političkih subjekata. U srpskim sredinama je registrovano blizu 120.000 birača.

Pravo glasa ima preko 1.900.000 birača, što je blizu 200.000 više nego što, prema poslednjem popisu, na Kosovu ima žitelja, prenosi RTS.

Na izborima je učestvovalo 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat.

Tri stranke proglasile pobedu

Političke stranke Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, Demokratski savez Kosova (DSK) Ise Mustafe i Demokratska partija Kosova (DPK) Kadrija Veseljija, proglasile su pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Zamenik predsednika DSK Ljutfi Haziri na konferenciji za medije izjavio je da prema podacima dobijenim od timova na biralištima vodi DSK, te da se nalazi ispred Samoopredeljenja koje je druga stranka po broju glasova.

Rukovodstvo i aktivisti Samoopredeljenja počeli su da slave u svom sedištu nakon što su čuli rezultate izlaznih anketa, ali i informacije svojih aktivista.

Lider i kandidat za premijera Kosova iz DPK Kadri Veselji pozvao je svoje simpatizere da proslave pobedu u Prištini.

Lider Socijaldemokratske inicijative koja je bila u predizbornoj koaliciji sa Alijansom novo Kosovo i Partijom pravde na konferenciji za novinare rekao je da je njegova stranka postigla zapaženi rezultat na izborima i da za sada ima sedam poslaničkih mesta i očekuje da dobije i osmo.

Izlazne ankete

Izlazne ankete Instituta za studije javnosti (PIPOS) i Radio televizije Kosova pokazuju da su najviše glasova na današnjim izborima osvojili Samoopredeljenje Aljbin Kurtija 28,1 odsto, i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe 27,9 odsto. Te dve stranke su u prethodnom sazivu Skupštine Kosova bile u opoziciji. 

Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljijaosvojila je 25,8 odsto.  

Prethodno je prištinska televizija Klan Kosova objavila rezultate izlaznih ankete, prema kojem dva prva mesta dele Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje sa 30 odsto dobijenih glasova.

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova sa 22,28 odsto glasova, slede Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Kosova sa 10,58 odsto glasova.

Zatvorena birališta

Birališta na parlamentarnim izborima na Kosovu zatvorena su u 19 časova.

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) objavila je večeras preliminarne podatke o izlaznosti po kojima je na vanrednim izborima danas glasalo 44 odsto građana sa pravom glasa.

Najveća izlaznost zabeležena je u Obiliću – oko 60 odsto, Zubinom Potoku – 57 odsto i Prištini- 56 posto.

U severnom delu Kosovske Mitrovice na glasanje je izašlo 45 odsto upisanih u birački spisak, a u južnom delu 42 osto.

Tužilastvo izdalo nalog za pritvor za jednu osobu

Kosovsko tužilaštvo saopštilo je danas da su na osnovu primljenih informacija registrovali samo jedan slučaj kršenja izbornog procesa u severnoj Kosovskoj Mitrovici i da je tužilaštvo izdalo nalog za određivanje 48-časovnog pritvora jednoj osobi, preneo je KoSSev.

„Koristimo ovu priliku da obavestimo javnost da će sve osobe koje fotografišu glasanje biti privedene radi provere da li je izvršeno krivično delo povrede tajnosti glasanja“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Hapšenje u Prizrenu

Policija Kosova u Prizrenu saopštila je danas da je privela sedam osoba zbog toga što su fotografisali svoj glasački listić.

Protiv njih petoro određen je pritvor od 48 časova i pokrenut slučaj „ugrožavanja tajnosti glasanja“.

Druga dvojica oslobođena su po redovnoj proceduri.

Do 15 sati 30 odsto izlaznost

CIK je objavio da je do 15 časova na Kosovu glasalo više od pola miliona birača, što je oko 30 odsto od ukupnog broja upisanih u biračke spiskove.

Prema podacima CIK-a o glasanju do 15h, izlaznost je i dalje bila povećana u opštinama sa srpskom većinom.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici izašlo je 33,43 odsto birača, u Klokotu 33,67 odsto, u Partešu 31,85 odsto, u Ranilugu 35,75 odsto, u Gračanici 34,25 odsto, u Zvečanu 39,34 odsto, u Zubinom Potoku 37,51 odsto, u Štrpcu 42,64 odsto, u Novom Brdu 39,84 odsto i u Leposaviću 37,69 odsto.

Do 11 sati 9,44 odsto, najveća izlaznost u srpskim opštinama

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su srpske sredine apsolutno prve po izlaznosti na izborima na Kosovu.

„Već sada imamo 1.000 glasača više nego na prethodnim izborima. Kosovska Mitrovica, Štrpce, Gračanica, samo se ređaju na listi mesta gde su Srbi masovnije izlašli na glasanje u odnosu na Albance“, rekao je Đurić za televiziju Pink.

Prema njegovim rečima, „sve su uradili da Srbima na Kosovu iseku krila“, uključujući i kampanju protiv Srpske liste, ali je srpski narod pokazao snagu i nisu ga „zastrašila ni hapšenja“.

Do 11 časova glasalo je 9,44 %, odnosno 174.669 glasača, rekla je danas na prvom preseku Valjdete Daka, predsednica CIK-a. To je nešto više u odnosu na na izbore 2017. godine, kada je do 11 časova glasalo 8,36% birača.

U Štrpcu je bila najveća izlaznost od svih sredina uopšte na Kosovu do 11 časova, sa 20,34% (glasalo 2790), javio je KoSSev.

U opštini Leposavić do 11 časova izlaznost bila 20,24% (3642 glasalo).

Sledeća opština po izlaznosti na celom Kosovu je Zvečan, sa 18,95% (1745), a za njom slede Novo Brdo sa 16,89% (1647) i Severna Mitrovica sa 16,27% (3653).

Ide Gračanica sa 15,49% (3382), Klokot sa 11,87% (457). Tek posle ovog niza, ide prva sredina nastanjena većinski Albancima i to Priština sa 11,45% (22384 ljudi), pa opet srpska sredina – Ranilug sa 11,26% (636).

Parteš je sredina u kojoj je zabeležena najmanja izlaznost što se tiče sredina nastanjenim većinski srpskim stanovništvom – do 11 časova, gde je glasalo 10,15% (479).

Na čitavom Kosovu najmanje je ljudi glasalo u Dragašu sa 5,72%, što je 2336 glasova.

Preminuo muškarac od srčanog udara

Jedan muškarac preminuo je na glasačkom mestu u Osnovnoj školi „Džemailj Kada“ u Peći, odmah posle glasanja, objavio je TV Dukađini.

Preminuo je H.F. star 68 godina. Iako je jedan lekar, koji je došao da glasa, pokušao da mu pomogne, H.F. je preminuo na licu mesta. U regionalnoj bolnici u Peći je konstatovana smrt, koja je nastupila kao posledica srčanog udara.

Privedena dva službena lica

Državno tužilaštvo Kosova saopštilo je danas da su na biračkom mestu u školi „Sveti Sava“ u severnom delu Kosovske Mitrovice pritvorena dva službena lica zbog zloupotrebe službenog položaja.

Privedeni su predsednik biračkog odbora i kontrolor reda u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ jer je, kako je javio dopisnik RTS, jedna žena glasala sa izvodom iz matične knjige rođenih.

„Ceo birački odbor je dozvolio tom licu da glasa, svi su potpisali i složili se da može da glasa. Međutim, prema neformalnim informacijama, posmatrači LDK su to prijavili direktno Centralnoj izbornoj komisiji i CIK je po službenoj dužnosti zvala tužilaštvo, policiju i uhapšeni su U.Ž. i T.V. kojima je određeno 24h pritvora. Sada treba da daju izjavu nadležnom sudiji koji će dalje odlučiti o merama“, potvrdio je za KoSSev posmatrač koalicije nevladinih organizacija Demokratija na delu i izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković.

OEBS zabeležio nekoliko nepravilnosti

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Jan Bratu (Jaan Brathu) naveo je danas da je OEBS zabeležio nekoliko nepravilnosti do podneva a koje su u međuvremenu ispravljene. Naglasio je da ne vidi veće probleme za sada.

Demokratija na delu: Nepravilnosti na više desetina biračkih mesta

Nevladina organizacija Demokratija na delu, čiji aktivisti prate izbore na Kosovu, saopštila je danas da su na više desetina biračkih mesta na Kosovu zabeležene nepravilnosti. Najviše propusta se odnosi na nemogućnost birača da pronađu svoje ime u biračkom spiku, zatim na glasanje uz pomoć pratioca, dovoženje birača do biračkih mesta, fotografisanje glasačkih listića i na „sve veće pritiske na birače“.

Iz ove organizacije naveli su da će o svemu ovome naknadno izneti podatke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.