Izbeglice učinile Zvezdarsku šumu i Beograd još zelenijim

  0

  Uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) i Ambasade SAD u Beogradu, izbeglice iz Burundija i Irana su zajedno sa volonterima UN-a posadile sadnice belog jasena u Zvezdarskoj šumi i prestonicu učinile još zelenijom i zdravijom za sve koji u njoj žive i borave.

  Pobegla sam od nasilja u Burundiju pre nešto manje od dve godine i pronašla utočište i dom ovde u Beogradu. Želim da pomognem da Beograd bude još bolje mesto za sve nas, a današnja akcija je istovremeno i simbolična i vrlo korisna. Mislim da je važno da grad bude još zeleniji i bolji za sve koji u njemu žive ili ga posećuju“, istakla je Dusenge Pejšns.

  Inicijativu je organizovao UNHCR, u partnerstvu sa organizacijom „Posadi svoj hlad“, uz preporuke i dozvole Javno komunalnog preduzeća „Zelenilo-Beograd“. U akciji su učestvovali i Nj.E. Entoni Godfri, ambasador SAD, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, kao i Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda.

  Svako drvo koje su izbeglice posadile danas simbol je novih početaka i rasta za ljude koji su morali da napuste svoje domove i koji su dobili zaštitu u Srbiji. Ovo je njihov doprinos zelenijoj okolini i zdravijoj budućnosti, zajedno sa volonterima UN-a i Ambasadom SAD. Kako bi mogle da pruže svoj najbolji mogući doprinos lokalnim zajednicama u Srbiji, njihova aktivna integracija u društvo je od izuzetnog značaja“, naglasila je Frančeska Boneli, šefica Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, i dodala:

  Veliko je zadovoljstvo biti ovde danas zajedno sa ambasadorom Godfrijem, komesarom Cucićem i pomoćnikom gradonačelnika Andrejom Mladenovićem. Želim da zahvalim svima na saradnji i podršci. Veoma smo zahvalni za dugogodišnju podršku SAD-a, koja omogućava UNHCR-u da zaštiti ranjive i raseljene decu i odrasle i bude im na usluzi kako u Srbiji, tako i širom sveta“.

  Osim sadnica belog jasena, Zvezdarsku šumu oplemenilo je i odraslo drvo likvidambara, posađeno u okviru akcije.

  Sjedinjene Države i UNHCR su posvećeni čuvanju prava i dobrobiti izbeglica i tražilaca azila, ne samo u Srbiji već i širom sveta. Dok radimo na tome, danas smo usmerili pažnju na one ljude kojima je Srbija novi dom,  koji se integrišu u srpsko društvo, i aktivno doprinose lokalnoj zajednici.  Zahvalni smo Vladi Srbije na partnerstvu i narodu Srbije na gostoprimstvu i velikodušnosti. Nadamo se da će sađenje ovog drveća biti znak stalnog kretanja ka prihvatanju i integraciji izbeglica i tražilaca azila u Srbiji“, rekao je Nj.E. Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji.

  Ovom akcijom započeto je sveobuhvatnije pošumljavanje Beograda, koje „Posadi svoj hlad“ sprovodi svake godine.