Izbegavaju privatne avione, ali ni na komercijalnim letovima nisu obični putnici: Kako putuje kraljevska porodica

0
Foto Profimedia

Iako izbegavaju privatne avione, postoji protokol koji odaje da su plemstvo.

Britanska kraljevska porodica je verovatno jedna od najpoznatijih porodica na svetu. O njihovim žitotima se mnogo govori u javnosti, i svi znaju da oni radije putuju putničkim, komercijalnim avionima nego privatnim. Za posadu aviona, to znači veliku pripremu kako bi članovi kraljevske porodice bili bezbedni i zadovoljni.

Princ Hari i Megan Markl nedavno su bili tema kritika zbog stalnog letenja privatnim avionom, koji veoma zagađuje okolinu, što je suprotno onome za šta se par zalaže.

Najviše kritika ih je obasulo kada su Princ Vilijam i Kejt Midlton viđeni da lete komercijalnim avionom. Nakon opaski o razmaženosti, očekuje se da će vojvode od Saseksa putovati putničkim avionima, osim ukoliko ne postoji bezbednosni rizik.

Kraljevska porodica, naravno, ima poseban tretman i kada leti komercijalnim letom među “običnim putnicima“. Oni ne čekaju u dugim redovima za ispitivanje bezbednosti i ne sede u neudobnim sedištima, poput ostalih putnika, piše B92.

Oni na aerodromu imaju posebne prostorije za čekanje leta, gde se onda obave kontrole pasoša, karte, bezbednosti… Ovim prostorijama ne sme da pristupi niko osim kraljice i njene dece, pa tako čak i prinčevi i njihove žene moraju da dobiju dozvolu od kraljice.

Avio-kompanije saznaju ranije da će plemstvo biti u njihovom avionu, kako bi imali vremena da se za to pripreme. Protokol se menja u zavisnosti od toga koji član kraljevske porodice putuje. Ukoliko putuje sama kraljica, pozivaju se iskusni radnici, koji su već leteli sa njom i tačno znaju kako treba da se ponašaju.

Porodica putuje u prvoj klasi, i tada se trude da svi izbegavaju da ulaze, čak i drugi članovi posade, osim ukoliko nisu zaduženi za taj deo.

Članovi kraljevske porodice ne čekaju u redovima i ne moraju da prepešače “pola aerodroma“ do aviona. Njih dovoze i odvoze kola do ulaza, a sami biraju hoće li to biti pre ili nakon ukrcavanja drugih putnika. Kada uđu u avion, trude se da budu suptilni, a često sede na mestu najbližem vratima, kako bi mogli da budu prvi koji će izaći, piše “ Cheat sheet“.