“Izbegavajte kontakte narednih deset dana…”

0
Foto: screenshot Youtube/Pink

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da bi “narednih 10 dana trebalo da izbegavati kontakte i obazeno nositi masku, jer će se tako najviše pomoći zdravstvenom sistemu, radnicima i svima koji se bore”.

Zlatibor Lončar je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da više nema potrebe ulaziti u to da li su mere dobre ili loše jer se, kaže, verovatno nikada nećemo svi složiti oko bilo koje mere, prenosi RTS.

“Ako želite da pomognete zdravstvenim radnicima koji izgaraju, možete to da uradite ovako –da u narednih deset dana ne napravite nijedan kontakt koji nije neophodan, samo sa onima sa kojima ne možete drugačije da se čujete – telefonom ili preko video-poziva. Narednih 10 dana nemojte pravite kontakt, nosite masku, perite ruke, najviše ćete tako pomoći zdravstvenom sistemu, radnicima i svima koji se bore”, rekao je ministar zdravlja.

Prema njegovim rečima, postoje i oni građani koji misle da će prevariti sistem tako što će zakupiti kuću i u njoj okupiti 200-300 ljudi.

“Dugo ovo traje i građanima je preko glave i da nas gledaju i slušaju, da im pretimo, ne radi se o nama, ovo su praktične stvari, moramo da živimo sa koronom, čekamo da kažu da imamo bezbednu vaknu. Očekujem da, ako tako bude, sledeće leto ljudi odu na more i nadoknade sve”, poručio je Lončar.

Ukazao je da je KBC “Dragiša Mišović” danas primio 59 pacijenata, a samo u Beogradu je u kovid ambulantama tokom protekle nedelje pregledano više od 20.000 ljudi.

“Gradska bolnica Zvezdara dnevno potroši kiseonika koliko u normalnim uslovima za više od mesec dana. Samo da se zna kako to izgleda, kakav napor daju zdravstveni radnici, lekari, tehničari i svo osoblje”, navodi ministar.

Još jednom je poručio da od svih nas i pridržavanja mera zavisi da li ćemo uspeti da sačuvamo zdravstveni sistem. 

“Kako sada stvari stoje, ako vakcine bude u decembru-januaru, imaće svetolo na kraju tunela. Predaja nije opcija, izborićemo se svakako”, rekao je ministar i zahvalio svim medicinskim radnicima koji se već osam meseci bore sa koronom i drugim bolestima.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500