Povodom obeležavanja 20 godina Nemačko-srpske razvojne saradnje, održan je prvi deo izazova „Open Innovation Lab“, a nakon ovog dvodnevnog virtuelnog takmičenja odabrana su četiri tima koja će tokom leta razvijati digitalna rešenja, s ciljem da na inovativan način predstave pozitivne rezultate saradnje Nemačke i Srbije u prethodne dve decenije. Izazov koji je uključio srpsku tehnološku i startap zajednicu organizovala je Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu zajedno sa svojim partnerskim organizacijama, Nemačko-srpskom inicijativom za održivi rast i zapošljavanje, GIZ-om i Nemačkom razvojnom bankom (KfW), a u saradnji sa Startitom.

„Open Innovation Lab osmišljen je s ciljem obeležavanja jubileja – 20 godina razvojne saradnje između Srbije i Nemačke. Kako bismo svima približili i predstavili ono što radimo, došli smo na ideju da organizujemo izazov digitalnih rešenja. Ona bi trebalo da predstave pozitivne rezultate 20-godišnje saradnje tokom koje smo se, u skladu sa odlukama srpske i nemačke vlade, fokusirali na tri tematske oblasti: održivi ekonomski razvoj i zapošljavanje, životnu sredinu, kao i demokratiju, civilno društvo i javnu upravu. Od početka razvojne saradnje do sada, Nemačka vlada je Srbiji donirala 2.1 milijardu evra, što je čini najvećim bilateralnim donatorom Srbije“, ističe Leoni Rajmers, šef odeljenja za ekonomski razvoj Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu.

„Open Innovation Lab“ izazov odvijao se na online platformama 3. i 4. jula u nekoliko etapa. Učestvovalo je ukupno devet timova, koje je prethodno odabrala komisija sačinjena od predstavnika Ambasade Savezne Republike Nemačke, GIZ-a i KfW-a. Za priliku da rade na realizaciji najboljeg digitalnog koncepta nadmetalo se četiri tima iz Beograda, tri iz Niša i po jedan tim iz Novog Sada i Šapca. Oni su tokom dva dana uz pomoć mentora razvijali tehničko rešenje za pričanje priče o 20 godina razvojne saradnje ove dve zemlje, kao i prve prototipe.

Na kraju drugog dana, timovi su pred žirijem predstavili koncepte, nakon čega je doneta odluka koja će četiri tima podeliti nagradni fond od 10.000 evra i nastaviti da dalje rade na svojim projektima.

Najoriginalnije ideje ponudili su timovi „Futuring“ iz Beograda i „Sons of pitches“ iz Niša koji dele prvo mesto, a drugo mesto dele dva tima iz Beograda „Dream Media Group“ i „Presta“. Ova četiri tima imaće priliku da razvijaju svoje predloge do septembra, kada je planiran završni događaj i dodela nagrada.

Pored obeležavanja jubileja razvojne saradnje između Srbije i Nemačke i predstavljanja rezultata te saradnje, cilj ovog izazova je i podsticanje razvoja srpske tehnološke i startap zajednice, kako bi se pojedinci dodatno motivisali da se u nju uključe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.