Iz Prištine najavljuju tužbu protiv srpskih fudbalera: Pevali su “Veseli se, srpski rode…”

1
EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

Fudbalski savez iz Prištine čija selekcija nastupa pod naszivom Kosovo u takmičenjima UEFA i FIFA saopštio je da će tužiti reprezentativce i Fudbalski savez Srbije.

U Prištini najavljuju da su spremili tužbu zbog majica koje su nosili srpski fudbaleri posle pobede nad Portugalijom, kao i zbog pesme „Veseli se, srpski rode“, srpske pevačice iz Crne Gore Danice Crnogorčević, koju su pevali, prenosi Sport klub.

U saopštenju se navodi da će se žaliti UEFA i FIFA na postupak srpskih fudbalera, koji su se “posle meča sa Portugalijom pojavili u majicama sa iredentističkim nacionalističkim natpisom”. Dodaje se i da smatraju da je “neprihvatljivo propagiranje nacionalističke pesme fudbalera reprezentacije Srbije u čijem se tekstu pominju dva grada susednih država”.

U saopštenju navode da je reč o Prizrenu i Rumiji u Crnoj Gori. Rumija, doduše, nije grad, nego planina, ali tako je sabez iz Prištine naveo u saopštenju.

“Ovaj provokativni i nacionalistički gest ne odgovara evropskim vrednostima, već je jednostavno deo srpskih šovinističkih i iredentističkih snova i razmišljanja. Fudbal je najpopularniji sport na svetu i svuda je hvaljen za stvaranje mostova prijateljstva među narodima i kao takav treba da ga čuvamo, a ne da služimo kao propagandno sredstvo besnog šovinizma“, stoji u saopštenju.

1 KOMENTAR

  1. Rekoše pripadnici “naroda” koji puštaše dron sa zastavom Albanije i na njoj slikom velike Albanije na utakmici sa Srbijom. Je l’ tako beše ?
    Fascinantno mi je kako se brzo zaboravlja i kako je obraz kao đon dotičnoj “gospodi”

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime