Iz Gaze ispaljeno 80 raketa, “prirodno pravo” Izraela i deseta noć sukoba: Život pod bombama se nastavlja

0

Iz Pojasa Gaze prema Izraelu tokom noći je ispaljeno oko 80 raketa, od kojih je 10 palo u Gazu, saopštila je izraelska vojska.

Navedeno je da je oko 90 odsto raketa koje su išle ka naseljenim mestima presreo izraelski protivraketni sistem, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelske snage izvele su niz udara u Pojasu Gaze, nastavljajući kampanju protiv Hamasove mreže tunela.

Dok visoki zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk kaže da očekuje primirje za dan ili dva, izraelski premijer Netanijahu najavio je nastavak žestokih vojnih akcija i pored apela američkog predsednika da obuzda ofanzivu.

Na meti izraelskih aviona rano jutros našle su se kuće koje koriste pripadnici militantnog Hamasa, dve su uništene, a četvoro ljudi je povređeno u Кan Junisu.

Cilj je bio uništenje mesta za lansiranje raketa i protivraketne baze. Izraelski premijer ponavlja da je odlučan u vezi sa nastavkom ofanzive, dok egipatski bezbednosni izvori tvrde da su se dve strane u principu dogovorile o prekidu vatre uz pomoć posrednika ali da se detalji o tome drže u tajnosti.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je da svakoga dana vojnim akcijama uništavaju objekte terorističkih organizacija, na meti su komandanti Hamasa i Islamskog džihada, ruše zgrade koje koriste teroristi i skladišta oružja.

“To je prirodno pravo Izraela. Posebno cenim podršku Amerike a predsednik Bajden je jasno rekao da Izrael ima pravo na samoodbranu. Odlučan sam da nastavimo sa vojnim operacijama sve dok cilje ne bude ostvaren, a to je obnova mira i bezbednost za građane Izraela”, naveo je Netanjahu.

Nisu mirovale ni rakete palestinskih militanata, pa su se ponovo oglasile sirene u gradu Beršebi i pograničnim mestima uz Pojas Gaze. Nije bilo žrtava.

“Nismo zainteresovani za prekid vatre. Čekamo da Hamas podigne belu zastavu a zatim ćemo moći da razmotrimo prekid vatre. Želimo mir u ovom delu Izraela u narednih nekoliko godina”, rekao je jedan stanovnik Aškelona.

U proteklih 10 dana izvedeno je 750 napada na Pojas Gaze a 500 zgrada je ili potpuno ili delimično uništeno, među kojima su i 23 škole, isto toliko medijskih kuća, kao i klinike. Šteta se procenjuje se na 5 miliona dolara. Poginulo je 212 Palestinaca.

“Naša kuća je uništena. Ulice su razrušene, ali su srećom škole sigurnije pa su tu smešteni Palestinci koji su ostali bez domova. Ima već nedelju dana kako sam poslednji put video decu”, rekao je jedan Palestinac.

Iz Ujedinjenih nacija ponovo je apelovano na obe strane da prekinu neprijateljstva a nade se polažu u diplomatiju na terenu.

Stefan Dižarik, portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija rekao je da žele prekid borbi što je pre moguće.

“Moraju prestati raketni i vazdušni napadi obe strane. Civilima se mora omogućiti da žive u miru i potrebno je što pre obezbediti dostavu humanitarne pomoći u Gazu. Specijalni koordinator Ujedinjenih nacija aktivno sarađuje sa obema stranama da se to realizuje. Nije bilo direktnog kontakta generalnog sekretara Guteresa i izraelskog premijera Netanijahua. Radimo ono što je najefikasnije a to je da podržavamo diplomatiju na terenu”, kaže Dižarik.

Nastavlja se diplomatska ofanziva pa trojica šefova diplomatija članica Evropske unije – Nemačke, Češke i Slovačke, borave danas u Izraelu i na palestinskim teritorijama gde će razgovarati sa tamošnjim zvaničnicima.