Ivica Todorić prvostepeno oslobođen u slučaju “mali Agrokor”

0
(BETAPHOTO/HINA/Tomislav PAVLEK/DS)

(Beta) – Osnivač i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić danas je na sudu u Zagrebu prvostepeno oslobođen u slučaju nazvanom “mali Agrokor” optužbe da je posrnuli koncern oštetio za 1,25 miliona evra.

Optužbe su oslobođeni i njegovi bivši saradnici, menadžeri Agrokora Ante Huljev i Piruška Canjuga, kao i austrijska državljanka Nikol de Rosi (Nicole De Rossi).

Svi optuženi od početka su negirali krivicu, a Todorić tokom postupka nije želeo da sarađuje sa sudom. Tužilaštvo je najavilo žalbu, jer smatra da je sud doneo pogrešnu odluku.

Optužnica tereti Todorića da je kao predsednik Uprave Agrokora 2013, zajedno sa saradnicima, zloupotrebio položaj, jer je na štetu koncerna omogućio plaćanje 1,25 miliona evra u korist švajcarske firme za fiktivane savetodavne usluge.

U optužnici se navodi da su stvarni vlasnici švajcarskog društva bili Canjuga i Huljev.

Po podizanju optužnice u tom slučaju, Todorić je rekao da je ona “nesumnjivo” podignuta po nalogu premijera Andreja Plenkovića i “njegovih poslušnika” kako bi se prikrila “otimačina, pljačka i uništavanje Agrokora”.

Slične optužbe ponovio je i kada je sredinom prošlog meseca podignuta optužnica u aferi Agrokor.

U tom slučaju tužilaštvo tereti Todorića i još 14 osoba, među kojima su njegovi sinovi i bivši Agrokorovi menadžeri, zbog finansijskih malverzacija u tom posrnulom koncernu, teških oko 2, 5 milijardi kuna.

Većina optuženih su bili članovi uprave ili nadzornog odbora Agrokora, osim dvoje koji su bili zaposleni u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izveštaje za posrnuli koncern.

Po otvaranju afere Agrokor krajem 2017. Ivica Todorić je pobegao u Veliku Britaniju koja ga je godinu kasnije izručila Hrvatskoj. Neko vreme je bio u pritvoru u Zagrebu, ali je ubrzo pušten uz kauciju od 7,5 miliona kuna (oko milion evra) i zabranu napuštanja Zagreba.