Ivanuša: “Nema uslova za uvođenje kovid pasoša”

0
Foto: Printscreen N1

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša kaže da se situacija sa koronom globalno smiruje, ali da se još uvek moramo pridržavati mera.

Marijan Ivanuša je, govoreći o eventualnom uvođenju kovid pasoša, rekao da je stav SZO o toj temi jasan: “Nema uslova za uvođenje pasoša jer nema dovoljno naučnih dokaza koji bi potvrdili da vakcina sprečava asimptomatsku zarazu i prenos sa zaražene na nezaraženu osobu”.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo je da javne zdravstvene mere treba da se baziraju na struci a ne da budu predmet geopolitičkih odluka.

Objašnjava da se mera i dalje treba pridržavati iako je vakcinacija u toku. U tom kontekstu spomenuo je državu Izrael koja je vakcinisala prvom dozom dve trećine stanovnika, ali ima i najviše zaraženih na sto hiljada stanovnika.

“To jeste veliki izazov, jako je teško svim ljudima, dugo traje pandemija, vakcina donosi novu nadu i početkom vakcinacije se ljudi brzo i lako opuste. Vidimo svetlo na kraju tunela ali moramo da ispratimo mere – maska, distanca, još par meseci dok se ne stekne kolektivni imunitet”, naglašava Ivanšua.

Ukazuje da se globalno situacija sa koronom malo smirila, ne pogoršava, ali i dalje ima mnogo novoobolelih a u pojedinim državama se brojke i povećavaju.

“Pažljivo posmatramo nove tipove virusa, još uvek trebamo ispratiti sve preventivne mere. Ako ne ispratimo mere, možemo očekivati sledeći talas koji može biti loš”, naglasio je Ivanuša.

Podseća da je SZO dala privremene dozvole za upotrebu vakcine “Fajzera” i “Moderne”, što je uobičajeno tokom vanrednih situacija kao što je ova pandemija.

“Očekujemo i za ‘Astra Zeneku’, to bi omogućilo da Srbija dobije ‘Astra Zeneku’ putem Kovaks inicijative. U pregledu je i dokumentacija kineskih proizvođača ‘Sinovaka’ i ‘Sinofarma’, u toku je inspekcija proizvodnje, odluku očekujemo u martu. Ruski proizvođač je prosledio dokumentaciju”, naveo je direktor kancelarije SZO u Srbiji.

Kada je reč o najavljenoj proizvodnji ruske vakcine “Sputnjik” na Torlaku, Ivanuša je naveo da je to jako važno za Torlak i da je SZO uključena u pregovore.