Italijanski premijer i ministri na saslušanju u tužilaštvu: Ispituje se upravljanje tokom epidemije

0
Beta - Roberto Monaldo/LaPresse via AP

Tužilaštvo iz Bergama saslušaće italijanskog premijera Đuzepea Kontea u okviru istrage o upravljanju epidemijom koronavirusa koja je odnela više od 34.000 života, javljaju danas italijanske agencije.

Tužioci, koji će moći da u Rimu saslušaju Kontea, žele da saslušaju i ministra zdravlja Roberta Speranca i ministarku unutrašnjih poslova Lučijanu Lamorgeze, dodaju agencije.

Kako javlja italijanska štampa, ispitivanje bi moglo da počne već danas u Rimu.

Tužilaštvo u Bergamu vodi više istraga povezanih sa pandemijom koronavirusa.

Istraga kojom su obuhvaćeni premijer i dvoje ministara odnosi se na kašnjenje u uspostavljanju “crvene zone” u dvema opštinama Nembro i Alzano Lombardo, posebno pogođenim pandemijom.

Predsednik regiona Lombardija Atilio Fontana i zvaničnik zadužen za zdravlje Đulio Galera koji su saslušani krajem maja, rekli su da odluku o uspostavljanju “crvene zone” donosi vlada u Rimu.

Ministar za regionalne poslove Frančesko Bočija je tada rekao da “čak i region može da je uvede, da postoji zakon koji to omogućava”.

Ova istraga je odvojena od akcije koja je pokrenuta jutros takođe u Bergamu kada su porodice žrtava koronavirusa podnele oko 50 prijava.

(Beta)