Italijanski šef diplomatije: EU će se raspasti ako nas budu tretirali kao gubavce, stavili su nas na “crnu listu” kao epicentar koronavirusa…

0
Foto: Beta - AP Photo/Luca Bruno

Italijanski ministar spoljnih poslova upozorava da će se Evropska unija “raspasti” ako vlade zemalja EU, za vreme letnje turističke zezone, budu tretirale Italijane kao gubavce zbog “crne liste” na kojoj su stavili Italiju kao jedan od evropskih epicentara koronavirusa.

Luiđi Di Majo objavio je danas taj status na svom Fejsbuk profilu posle odluke Grčke da isključi Italijane, kao i državljane Španije, Britanije i drugih zemalja sa visokom stopom zaraze, sa liste stranih turista koji su dobrodošli ovog leta.

Italijanski ministar je rekao da je konkurencija u turizmu jedna stvar, ali je insistirao na zdravom i pravednom evropskom odgovoru na zahtev za ponovo otvaranje granica EU posle jenjavanja pandemije. 

“Ako postupate drugačije i pogrešno, duh EU će se izgubiti. I Evropa će se raspasti.”

Di Majo je pohvalio francuskog ministra inostranih poslova Žan-Iva Le Drijana (John-Ives Le Drian), koji je u sredu prvi put posetio Italiju.

Di Majo je rekao da će naredne nedelje otputovati u Nemačku, Sloveniju i Grčku, kako bi predstavio spremnost Italije da primi strane turiste.

Turizam i njegove srodne privredne grane predstavljaju oko 13 odsto italijanskog BDP-a.

(Beta)