Italijanski premijer dobio podršku i u Senatu, ali izgubio apsolutnu većinu: Konteova vlada iz glasanja izašla vrlo oslabljena

0
(Beta/AP Photo/Alessandra Tarantino, pool)

(Beta) – Italijanski premijer Đuzepe Konte dobio je večeras presudnu podršku gornjeg doma parlamenta Senata ali je izgubio apsolutnu većinu, i njegova vlada je izašla iz glasanja vrlo oslabljena.  

Konte je dobio 156 glasova prema 140 protiv u gornjem domu parlamenta gde je apsolutna većina 161 mesta, posle glasanja na kome se oko petnaest članova partije Živa Italija, bivšeg premijera Matea Rencija uzdržalo.

Konte će sada morati da vidi da li može da sakupi dovoljno glasova da se usvajaju zakoni, posebno preko potrebni paketi ekonomske pomoći u pandemiji.

Glasalo se o poverenju vladi na zahtev Kontea radi prevazilaženja političke krize usred pandemije koronavirusa. Kriza je izazvana kada su Vladu napustili članovi stranke Živa Italija bivšeg premijera Rencija. Njihov odlazak je doveo u pitanje opstanak Konteove Vlade.

Konte je sinoć dobio podršku donjeg doma parlamenta nakon što su se takođe odbegli poslanici stranke Živa Italija uzdržali od glasanja.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!