Italijanski kafići puni, građani ne nose maske, a premijer zabrinut: “Nije vreme za slavlje…”

0
Beta - Roberto Monaldo/LaPresse via AP

Italijanski premijer Đuzepe Konte izrazio je danas zabrinutost zbog mogućeg povratka epidemije koronavirusa pošto se građani sve više okupljaju na terasama kafea kako se ublažavaju mere karantina.

“Nije trenutak za slavlje”, upozorio je Konte i dodao da je u sadašnjoj situaciji neophodno poštovati mere držanja fizičkog odstojanja kao i nošenje zaštitne maske.

U Italiji je posle epidemije tokom koje je preminulo više od 32.000 ljudi, od 4. maja počelo sa ublažavanjem mera karantina stanovništva. Italijani su počeli da izlaze posle dva meseca izolacije i ograničene slobode kretanja, ali su mnogi željni da se vrate i društvenom životu.

Radnje, kafei i restorani u ponedeljak su ponovo otvoreni, a od tada u celoj zemlji su viđeni brojni mlađi građani koji proslavljaju izazlak iz karantina na terasama kafea.

Lokalni mediji preneli su i fotografije okupljenih po kafeima kako nazdravljaju bez maski

Predsednik italijanske regije Veneto Luka Zaja upozorio je da će ponovo zatvoriti restorane, kafee i plaže ako se poveća broj zaraženih zbog nepridržavanja mera zaštite.

“Nemam ništa protiv špricera i aperitiva, ali tražim da se izbegavaju okupljanja i da se nose maske”, dodao je Zaja posle objavljenih fotografija mladih u Padovi na kojima su pili i veselili se bez maske i držanja fizičkog odstojanja.

(Beta)