Italijanski infektolog: “Epidemija je prošla. Imali smo 4.000 ljudi na intezivnoj, sada ih je 60”

0
Foto: Profimedia

Direktor Klinike za Infektivne Bolesti u Đenovi Mateo Baseti je izjavio da je epidemija koronavirusa u Italiji prošla i da se to vidi po brojevima, javlja Srna, a prenosi N1.

“Onaj ko prati epidemiološku situaciju u Italiji mogao bi pomisliti da smo još u jeku pune epidemije virusa. Svake vesti počinju sa dnevnim izveštajima o broju zaraženih i hospitalizovanih pacijenata”, rekao je Baseti.

“Međutim, to je pogeršan utisak. Epidemija virusa COVID-19 je prošla, i to se vidi po brojevima. Imali smo 4.000 pacijenata u intenzivnoj nezi, a danas u zemlji sa više od 60 miliona stanovnika, samo 60”, dodao je Baseti.  

On je kritikovao tendenciju da se svakodnevno, poput ratnih izveštaja, govori o rastu zaraženih bez analize podataka koliko je asimptomatskih, a koliko hospitalizovanih…

Prema njegovim rečima, ni u jednoj drugoj zemlji se tako ne radi, samo u Italiji, prenose mediji.

“Insistira se na negativnim podacima i zaboravlja da je Italija bila prva na udaru pandemije i da smo uspeli da izađemo iz krize”, rekao je Baseti.  

On je ocenio da je problem u komunikaciji i krivce vidi u lokalnim institucijama, medijima, ali i među “stručnjacima” kojima i sam pripada.  

“To insistiranje na negativnom samo zbunjuje ljude, plašimo ih, a zdravstvena kriza, bar što se tiče Italije je prošla”, zaključio je infektolog Baseti.

(Beta)