Italijanski abasador ubijen u napadu na konvoj UN-a: Ministarstvo spoljnih poslova Italije saopštilo da je reč o pokušaju otmice u DR Kongo

0

Italijanski ambasador u Demokratskoj Republici Kongo Luka Atanasio poginuo je u napadu na konvoj Ujedinjenih nacija u kom se nalazio, prenosi Gardijan.

Poginuo je i pripadnik vojne policije koji je zajedno s njim putovao u konvoju na istoku zemlje.

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Atanasio poginuo tokom napada i pokušaja otmice osoblja UN-a.

U izveštaju Rojtersa se navodi su zvaničnici Nacionalnog parka Virunga saopštili da se napad dogodio u 10.15 sati po lokalnom vremenu nedaleko od grada Kanijamahoroa i da je reč o pokušaju otmice.

U okolini parka Virunga, koji se nalazi duž granice Konga sa Ruandom i Ugandom, dejstvuje nekoliko oružanih grupa i često napadju rendžere koji čuvaju nacionalni park.

Italijanski predsednik Serđo Matarela osudio je danas “kukavički napad” u kojem su u Kongu ubijeni tamošnji italijanski ambasador, policajac Italijan i njihov vozač, Kongoanac.

Ambasador Luka Atanasio (43), bio je ambasador u Kongu od oktobra 2019. godine.

Italijanski ministar spoljnih poslova, Luidji di Majo, najavio je da će prekinuti boravak u Briselu gde je radi sastanka sa svojim evropskim kolegama, i rekao da će se uložiti svi mogući napori da se sazna kako se dogodio napad u Kongu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel je uputio saučešće Italiji i Ujedinjenim nacijama.