Italijanska obalska straža spasila 550 migranata iz čamca zahvaćenog olujom

0
Foto Beta/(AP Photo/Alessandra Tarantino)

(Beta-AP) – Italijanska obalska straža je danas spasila više od 550 migranata iz ribarskih čamaca zahvaćenih olujom na novoj ruti u Sredozemnom moru.

Jedna operacija spasavanja počela je sinoć, a završena je rano jutros kada su 303 mladića i dečaka, od kojih je većina iz Egipta, stigla u luku Ročela Jonika na jugu Italije, u regionu Kalabrija.

Kasnije danas, italijanska policija je uočila drugi čamac zahvaćen nevremenom u blizini Kalabrije i prevezla još 250 migranata u luku Ročela Jonika.

Većina migranata koji pokušavaju da se domognu Italije preko središnjeg dela Mediterana dolazi iz Libije ili Tunisa, ali vlasti navode da sve veći broj čamaca, kojima upravljaju trgovci ljudima, kreće iz Turske i cilja jug Apeninskog poluostrva.

Migranti spaseni iz nebezbednih gumenih čamaca koji su krenuli sa severa Afrike uglavnom se odvoze na malo italijansko ostrvo Lampeduza ili u luke na Siciliji. Oni koji su krenuli iz Turske obično se prebacuju u Kalabriju ili Pulju, na samom jugu italijanskog kopna.

Od početka godine do 12. novembra, u Italiju su preko mora stigla 57.833 migranta.

Prošle godine ih je stiglo više od 31.000, a 2019. nešto manje od 10.000, jer je tadašnji desničarski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, antimigrantski nastrojen, sprečavao iskrcavanje spasenih ljudi sa brodova humanitarnih organizacija.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime