Italija zapošljava 20.000 medicinskih radnika: “Stanje u bolnicama u Lombardiji je napeto”

0
Foto: Profimedia

Italija je odlučila da zaposli 20.000 medicinskih radnika u bolnicama da bi suzbila epidemiju koronavirusa u kojoj je zaraženo skoro 6.000 ljudi.

Odluka doneta na vladinoj sednici omogućiće nabavku većeg broja kreveta na odeljenjima intenzivne nege s 5.000 na 7.500, što je povećanje od 50 odsto i duplo više na odeljenjima za plućne i zarazne bolesti.

U najteže pogođenoj pokrajini “Lombardiji (3.420 zaraženih) stanje u bolnicama je napeto”, priznao je u subotu uveče čelnik civilne zaštite Anđelo Boreli. “Očekujemo da će od nas zatražiti prevoz pacijenata na odeljenje intenzivne nege u drugim pokrajinama”.

Od tih 20.000 medicinskih radnika, biće angažovano 5.000 lekara specijalista, 10.000 medicinskih sestara i 5.000 bolničara. Vladina odluka uključuje mogućnost zapošljavanja penzionisanih lekara.

Za ovu meru biće izdvojena milijarda evra od 7,5 milijarde koje je Rim u četvrtak odobrio po hitnom postupku za borbu s virusom. Evropska komisija je u subotu u Rimu istakla da se ti vanredni rashodi neće računati kod procene deficita zemlje.

Odlukom se predviđa i mogućnost saradnje hotela zbog smeštaja ljudi u karantin i pomoć u iznosu od 50 miliona evra za kompanije koje proizvode zaštitne maske i druge proizvode za suzbijanje epidemije.

Uz zdravstveni sektor, vlada je donela uredbe i za pravosuđe: do 31. maja sudovi će moći da održavaju rasprave zatvorene za javnost. Preporučuje se primena video-konferencija.

Italija je s 233 umrla na drugom mestu iza Kine po broju smrtnih ishoda i treća po broju obolelih, iza Kine i Južne Koreje. Zbog ovakvih podataka turisti su uglavnom otkazali aranžmane.

“Stanje u Rimu je zaista katastrofalno, mislim da su mediji preterali” u izveštavanju o bolesti, rekla je za AFPTV mladi turistički vodič Frančeska Spozito. Italijanska prestonica, inače krcata turistima, ovih dana je sablasno prazna.