Italija traži “nultog pacijenta” zaraženog koronavirusom: Italijani u panici, EU još ne razmatra zatvaranje Šengena

0
Foto: Profimedia

Italijani i dalje tragaju za “nultim pacijetom”, osobom koja se prva zarazila koronavirusom u toj zemlji, koji je do sada odneo šest života i stavio pod izolaciju 11 gradova i oko 27 miliona stanovnika. Ipak, još nije jasno da li je taj prvi pacijent 60-godišnji poljoprivrednik iz grada Albetone u okrugu Vićence, a regionu Veneto, koji često putuje u naselje Vo u blizini Padove. On je poslednjih nedelja boravio i Kodonje i u drugim mestima širenja virusa u Lombardiji. Od ranog jutra, policija blokira prilaz ovom naselju kao meru suzbijanja koronavirusa.

Pacijent za sada ima samo simptome kašlja i gripa, a gradonačelnik grada Vo’ Đulijano Martini izjavio je da su o slučaju “obavestili lokalnu zdravstvenu upravu i gradonačelnika Albetona”.

Italija je postala najzahvaćenija država izvan Azije kada je u pitanju koronavirus, piše La Repubblica. Najveći deo zaraženih je u regijama Lombardiji. Vlasti su objavile da su sve žrtve bili stariji ljudi ili osobe već narušenog zdravlja, prenosi Jutarnji list.

Guverner Basilikate Vito Bardi postavio je obavezan karantin za sve koji dolaze iz severnih područja zahvaćenih infekcijom koronavirusom. Pre ulaska u Basilikatu moraće da ostane u izolaciji ili kod kuće 14 dana. Guverner Lombardije Fontana kritikovao je ovu meru: “Mislim da je pogrešno generalizovati, za one koji se vraćaju iz ‘crvene zone’ to ima smisla, ali za one koji dolaze iz Lombardije ne, to bi značilo blokiranje zemlje.”

Evropska poverenica za zdravstvo Stela Kirjakides najavila je da će sutra u Italiju biti poslata zajednička misija Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i Svetske zdravstvene organizacije “u dogovoru s italijanskim vlastima”. Italija je preduzela “sve potrebne mere” da bi pratila širenje virusa i sprečila dalje infekcije, rekla je Kirjakides. Evropska komisija odlučila je da izdvoji 230 miliona evra za borbu protiv širenja koronavirusa.

Ansa izveštava da je 300 putnika na letu avioprevoznika Alitalia, koji su iz Rima doputovali na Mauricijus, ostalo blokirano na aerodromu. Rečeno im je da mogu da se vrate u Italiju ili će biti smešteni u karantin. “Corriere Della Sera” piše da su mauricijske vlasti posle pregleda putnika onima koji ne dolaze iz Lombardije i Veneta dozvolili da izađu iz aviona i da ne moraju u karantin. Italijansko ministarstvo spoljnih poslova radi na tome da se i drugim putnicima dopusti izlazak iz aviona.

Još se ne razmatra zabrana putovanja u okviru Šengena, ali pripremaju se planovi za nepredviđene situacije.