Italija i nove nade: Oko 800 novozaraženih, toliko i pacijenata u teškom stanju, 242 osobe preminule…

0
Foto: Beta (Alfredo Falcone/LaPresse via AP)

Italija je u poslednja 24 sata zabeležila 789 novozaraženih kovidom-19, dok sa nestrpljenjem očekuje efekte delimičnog popuštanja mera strahujući od porasta stope zaraze.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo danas da i dalje opada broj pacijenata kojima je potrebna intenzivna nega, trenutno ih je 808.

Na početku izbijanja epidemije odeljenja intenzivne nege na severu Italije, epicentru zaraze, bila su preplavljena što je doprinelo velikom broju smrtnih slučajeva.

U Italiji su u poslednja 24 sata preminule 242 osobe što je ukupno 31.610, dok je od početka izbijanja epidemije krajem februara registrovano 223.885 zaraženih.

Italijanska vlada je 4. maja, ukinula pojedine mere ograničenja, pa je između ostalog dozvolila građanima boravak i važbanje u parkovima, posete članovima porodice širom matičnog regiona.

Prema mišljenju epidemiologa tek 14 dana od popuštanja mera može da se proceni da li povratak delimične slobode kretanja može da dovede do ponovnog porasta zaraze, a već od naredne nedelje se očekuju nova popuštanja.

(Beta)