Istražni organi bili su danas u „Petnici“ i započet je proces davanja izjava, rekao je večeras direktor Istraživačke stanice Nikola Božić povodom optužbi pet devojaka da su u toj ustanovi doživele seksualno i fizičko nasilje.

„Ja se nadam da ćemo brzo dobiti satisfakciju za žrtve i da će svi oni koji su vinovnici ovako nečega biti kažnjeni. Kao novi direktor mogu da garantujem da se ovako nešto ne sme nikada više desiti“, poručio je Božić za RTS.

Pet devojaka, u ispovesti koje je objavio nedeljnik Vreme, rekle su da su od 2003. do 2014. doživele seksualno i fizičko nasilje u Istraživačkoj stanici „Petnica“ kod Valjeva.

Sve kao zlostavljača imenuju istu osobu, a situacije koje opisuju idu od manipulacije, preko prisile do brutalnih opisa zlostavljanja.

Nikola Božić, direktor „Petnice“ kaže da „u Istraživačkoj stanici Petnica žele da podrže svoje koleginice i sve žrtve nasilja da progovore, i misle da je trenutak da ih pažljivo slušaju“.

Najavio je uvođenje strogog kodeksa ponašanja za sve učesnike obrazovnih programa, kako i procedure poverljivog prijavljivanja nasilnika.

Organizovaće, kako je dodao, intenzivne programe obuke po tim temama za sve učesnike programa.

„Zato u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje njihov glas“, rekao je Božić.

Povodom slučaja u Petnici, oglasila se i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je u saopštenju navela da je tadašnja uprava Istraživačke stanice znala šta se dešava i ništa nije uradila, i umesto da rešava problem ona ga je zataškavala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.