Čak 89 odsto građana ne podržava ulazak Srbije u NATO, ali većina anketiranih nije upoznata sa činjenicom da na teritoriji niti jedne države koja je članica NATO-a nije bilo rata, pokazalo je istraživanje koje je sprovela agencija Ninamedia, preneo je Danas.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta Atlantskog saveta Srbije „Evroatlantske integracije u očima srpskih medija“, koje je predstavljeno danas u Novom Sadu.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat rekao je novinarima nakon predstavljanja rezultata istraživanja da ga ti rezultati ne iznenađuju jer građani Srbije nisu zaboravili vojnu intervenciju NATO-a iz 1999. godine.

„Primećujemo da broj vesti o NATO-u raste, ali one ostaju uglavnom negativne, bez obzira na činjenicu da NATO i Srbija sve više sarađuju kroz vojne vežbe, ali i da ukupna saradnja napreduje“, naveo je Skat.

Dodao je da je važno da novinarstvo u Srbiji bude zasnovano na činjenicama, ali je ocenio da u Srbiji ima medija koji „jednostavno ne žele“ da objavljuju pozitivne vesti o NATO-u.

Norveški ambasador Arne Bjornstad rekao je da NATO treba da se suoči sa izazovima i da promeni negativnu sliku o sebi u Srbiji.

„Ono što se desilo 1999. godine je glavni razlog za takvu negativnu sliku. S druge strane, NATO je vojni ali i politički savez, koji pruža mogućnosti unapređenja tehnologija i učešća u humanitarnim akcijama. NATO je velika porodica transatlantskih zemalja“, naveo je Bjornstad.

Prema njegovim rečima, potrebno je više govoriti o tome kakve sve koristi Srbija ima od saradnje sa NATO-om.

Istraživanje koje je sprovedeno krajem maja i početkom juna na reprezentativnom uzorku od 800 građana Srbije pokazalo je da više od 70 odsto ispitanika ne podržava članstvo Srbije u NATO-u zbog bombardovanja iz 1999. godine.

Pokazalo je i da 73 odsto ispitanika nije bilo upoznato sa činjenicom da na teritoriji država koje su članice NATO-a nije bilo ratova, otkako su članice tog saveza.

Novinar Milivoje Mihajlović rekao je da u tabloidnoj štampi dominira potpuno negativna slika o NATO-u i dodao da je bolja slika o tom savezu u Srbiji bila pre 12 godina.

„Od kraja 2007. godine iz javnog diskursa nestaje sintagma ‘evroatlantske integracije’ i ostaju samo ‘evropske integracije’, što je bio jasan znak da je to politika državnog vrha“, kazao je Mihajlović.

Dodao je da je Srbija okružena zemljama koje su članice NATO-a, a NATO snage su u ovom trenutku jedine snage koje mogu da zaštite bezbednost Srba na Kosovu.

„Istovremeno, u medijima gotovo da nema vesti o učešću srpskih snaga u vojnim vežbama NATO-a i u mirovnim misijama“, naveo je Mihajlović.

Novinar Milan Mišić rekao je da tabloidi u Srbiji diktiraju opštu atmosferu u društvu pa tako i stav građana prema NATO-u.

„Ogromna je razlika između onoga što mediji objavljuju i zvanične politike države prema NATO-u. Glavna poruka tabloida je da NATO želi da nas uništi, a Rusija i Putin da nas zaštite, što nema nikakve veze sa realnošću“, ocenio je Mišić.

Tagovi

Komentara

  1. zena
    11. јун 2019. 18:08

    Prema njegovim rečima, potrebno je više govoriti o tome kakve sve koristi Srbija ima od saradnje sa NATO-om. - Sve koristi od milosrdnog NATO pakta najvise osecaju oni koji obolevaju od neizlecivih bolesti. Djavo da vas nosi i vas NATO i vase koristi, duplo vam bilo koliko nam uciniste. Nismo Srbi tupoglavci kako vi na zapadu mislite pa da nas ubedjujete da je uranijum bacen po Srbiji za nase dobro, da nam otimate teritorij za nase dobro, ma kako da ne.

  2. Predrag m.
    11. јун 2019. 22:46

    Gnev nas nikuda neće odvesti. Ulazak u Nato je jedina ispravna opcija po odnose sa susedima i egzistenciju države i gradjana. Setimo se Krima i Jalte.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.