Istraživanje je pokazalo da se za muškarce sa „muževnijim“ licem češće veruje da će biti neverni, a takvi muškarci često i sami priznaju da su varali i „otimali“ žene drugih muškaraca.

Ipak, istraživači su istakli da ponekad izraz lica može da bude varljiv, te da se ne treba uvek oslanjati isključivo na prvi utisak koji govori da će određeni muškarac biti neveran, piše Gardijan.

Autori istraživanja takođe su napomenuli da podozrivost prema muškarcima sa muževnijim crtama lica – jakom vilicom i tankim usnama – predstavlja jednu vrstu evolutivne prednosti, te da to omogućava ženama da uoče odgovarajućeg partnera, ali i drugim muškarcima da prepoznaju potencijalne rivale koji bi mogli da zavedu njihove partnerke.

Prethodna istraživanja takođe su pokazala da žene mogu da prepoznaju neverne muškarce čak i na slikama, a da je upravo muževnost lica ključni faktor u proceni.

Zanimljivo je da obrnuto ne važi, odnosno da muškarci nisu prepoznavali neverne žene. Istraživači pretpostavljaju da bi razlog tome moglo da bude više faktora, počev od toga da se žene generalno smatraju manje nevernim, odnosno da su manje sklone da varaju svoje partnere, do toga da se žene šminkaju i tako maskiraju povezanost između crta lica i ponašanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.