Istraživanje NSPM: “Vlast u Crnoj Gori nema ni 40 odsto podrške”

0
Profimedia

Ukoliko opozicija ne napravi neki baš krupan gaf i ukoliko Milo Đukanović u poslednji čas iz rukava ne izvadi neku čudesnu kartu, izbori bi mogli predstavljati kraj vladavine, zaključak je telefonskog istraživanja Nove Srpske političke misli sprovedenog od 21. do 29. jula na reprezentativnom uzorku od 1.064 punoletna građanina Crne Gore, prenosi N1.

Istraživanje je pokazalo da pet nedelja pred izbore stranke koje čine aktuelnu vlast ne dobacuju ni do 40 odsto podrške opredeljenih birača, a što u ukupnom biračkom telu ostaje znatno ispod 30 odsto svih punoletnih građana, a u situaciji kada su protiv vlasti najuglednije institucije i najpopularnije ličnosti Crne Gore, izgledna smena vlasti ne bi bila samo stvar verovatnoće, nego i neminovnosti.

Opozicione stranke u zbiru imaju jasnu većinu i – teoretski gledano – promena vlasti trebalo bi da bude samo formalizacija ovakvog stanja na terenu, ali ustvari u praksi ne moraju uvek ispasti tako.

Svega 23,3 procenta građana Crne Gore smatra da danas živi bolje nego pre četiri godine, a čak 58,2 odsto ispitanika smatra da stvari “idu u lošem pravcu”.

Sporni “Zakon o slobodi veroispovesti”, koji je bio neposredni povod za najveću krizu u Crnoj Gori nakon osamostaljenja, podržava svega 24,1 odsto građana, dok je u sporu Mitropolije crnogorsko-primorske, koju je Đukanović apostrofirao kao glavnog predvodnika opozicije, i CPC Miraša Dedejića odnos je 61,7:16,7 u korist SPC i mitropolita Amfilohija, što sve ne može da ne ostavi traga čak i na, u principu, disciplinovano biračko telo DPS, konstatuje se u istraživanju.

Ubedljivo najbolje ocenjene ličnosti u Crnoj Gori, generalno, kao i u očima opoziciono nastrojenih građana, jesu mitropolit Amilohije i vladika Joanikije, a oni su jedini od svih javnih i političkih ličnosti ocenjeni srednjom ocenom “vrlo dobar” i imaju ubedljivo najveći broj (44,1 i 43,6 odsto) odličnih ocena.