Istraživanje: Mladi najviše veruju Udovičiću i Irineju, smatraju da je potreban jak lider

0
Foto,: Tanjug

Gotovo 60 odsto mladih smatra da je Srbiji potreban jak lider kojeg će narod slediti, dok je 2017. takav stav imalo 39 odsto, rečeno je prilikom predstavljanja Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, čiji je autor Krovna organizacija mladih Srbije.

Prema rezultatima istraživanja, sprovedenog od maja do jula, što se tiče poverenja mladih u ličnosti, pozitivnu ocenu na skali od jedan do pet dobili su samo poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej, sa ocenom 2,1.

Sa ocenom 2 je prošao i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić sa dvojkom.

Šef države Aleksandar Vučić dobio je prosečnu ocenu 1,6.

Kada je reč o poverenju u institucije, zaključak istraživanja je da su mladi u potpunosti nepoverljivi prema institucijama sistema i da se osećaju zapostavljeno.

Sa najmanjim poverenjem se ističu političke partije, mediji i političke institucije (Predsednik Republike, predsednik Vlade, Vlada RS, Narodna skupština, gradonačelnici i predsednici opština iz kojih su ispitanici/ce).

Sa druge strane, institucije za mlade (Ministarstvo omladine i sporta i Kancelarije za mlade) imaju nešto višu prosečnu ocenu (institucije koje su osnovane zbog njih i koje bi trebalo da rade na unapređenju položaja mladih) od većine ostalih institucija, navodi se u izveštaju.