Istraživanje: Kako građani vide Srbiju u međunarodnim odnosima? Uticaj Kine i Rusije za većinu pozitivan, uticaj SAD, EU i NATO za većinu negativan

0
Foto: Igor Pavićević

 (Beta) – Većina gradjana uticaj Kine i Rusije na Srbiju u prethodnom periodu doživljava kao pozitivan, a uticaje Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i pakta NATO smatraju negativnima, pokazalo je istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) i Medjunarodnog republikanskog insituta (IRI).

“Upravo iz ovog razloga većina gradjana veruje da su Kina i Rusija države sa kojima Srbija trenutno gaji najbolje odnose. Evropska unija je na trećem mestu. Kada se od gradjana traži da navedu države sa kojima bi Srbija trebalo da ima najbolje odnose, Rusija i Kina su ponovo na vrhu, dok ih prate susedne države i Evropska unija”, navodi se u istraživanju.

Subjektivni osećaj gradjana Srbije po kome su im Kina i Rusija bliže od Evropske unije i SAD potvrdjen je i kroz deset tvrdnji iz oblasti donacija i pomoći Srbiji, ekonomije i investicija, evrointegracija, zdravlja i nauke, dodaje se.

“Čak i u oblastima poput donacija i pomoći Srbiji, u kojima je Evropska unija uz pratnju SAD dominantna, gradjani su uvereni da je pomoć Rusije i Kine bila veća. Osim toga, ispitanici iskazuju veru u kineske investicije i infrastrukturne projekte, kinesku i rusku vakcinu stavljaju ispred ‘zapadnih’ vakcina, a rusku ekonomiju ispred američke”, ističe se.

Kod anketiranih primetan je i visok stepen evroskepticizma, piše u istraživanju.

“Osim očitih demografskih karakteristika koje uslovljavaju odnos prema zapadu i prema istoku, klastere proistočnog raspoloženja nalazimo i medju gledaocima Radio-televizije Srbije (RTS) i Pinka, čitaocima Telegrafa, portala Mondo i u pojedinim slučajevima Informera”, navodi se.

Kada su u pitanju izbori koji uključuju životnu egzistenciju, odnosno mesto gde žele da žive i rade, ispitanici CeSID-ovog istraživanja pokazuju pragmatičnost i prednost daju zemljama Evropske unije koje percipiraju kao ekonomski poželjnije zemlje za život i rad.

“Sa druge strane, u oblastima obrazovanja i medicine, Rusija se javlja kao prvi izbor. Prema mišljenju anketiranih Kina je zemlja koja je u ovom trenutku dominantan medjunarodni akter kada je u pitanju ekonomija. Skoro polovina učesnika u istraživanju navodi ovakav odgovor”, dodaje se.

Da demokratija predstavlja najbolji oblik vladavine reklo je 45 odsto učesnika u istraživanju, a 27 odsto anketiranih smatra da je nedemokratska vladavina i čvrsta ruka upravo najbolji oblik vladavine.

“Dok još 27 odsto anketiranih deli stav da i demokratija i nedemokratski oblici vladavine imaju svojih prednosti i mana, te da su jednaki. Procenat onih koji smatraju da je nedemokratska vladavina i čvrsta ruka najbolji oblik vladavine raste sa porastom godina ispitanika, dok sa druge strane stav o demokratiji kao najboljem obliku vladavina natprosečno nalazimo kod najmladjih ispitanika”, piše u istraživanju CeSID-a i IRI.

CeSID i IRI sproveli su istraživanje javnog mnjenja “Percepcija gradjana o položaju Srbije u medjunarodnim odnosima” izmedju 16. i 28. aprila ove godine, a anketirane su 1.004 osobe.