Trećina učenika učestvovala je u tuči bar jednom tokom godine, pokazali su rezultati istraživanja o zdravstvenom ponašanju školske dece u Srbiji u školskoj 2021/2022. godini koje je sproveo Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, prenosi N1.

Prema ovim podacima, primetan je porast agresivnog ponašanja devojčica i da učenice češće zlostavljaju vršnjakinje u odnosu na prethodno istraživanje sprovedeno 2018. godine.

Psihološkinja Ana Mirković ocenila je da istraživanja ponašanja i navika školske dece pokazuju da društvo u kom živimo postaje sve agresivnije.

„Deca i mladi odrastaju u kulturi nasilja, u kojoj je agresija sveprisutna i postala je moneta za komunikaciju“, kazala je Mirković.

Oko 41 odsto učenika i učenica prvog razreda srednje škole izjavilo je da su prvi sekseualni odnos imali sa 15 godina, a petina je rekla da su prvo intimno iskustvo imali u 11. godini.

Istraživanje je pokazalo da đaci najveći deo slobodnog vremena provode koristeći internet, a svaki 11. učenik koristi društvene mreže više od sedam sati dnevno.

Svaki peti ispitanik naveo je da mu je lakše da govori o svojim osećanjima putem interneta nego uživo.

Nervozu je jednom nedeljno ali i češće, osećalo skoro 40 odsto đaka, dok je trećina bila razdražljiva, a petina se žalila da ima povremeno nesanicu.

Uzorak istraživanja činilo je 198 odeljenja petog i sedmog razreda osnovnih škola i prvog razreda srednjih škola, a ukupno je 3.713 ispitanika odgavaralo na pitanja instituta „Batut“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.