Predsednik Džo Bajden je previše star za još jedan mandat u Beloj kući, smatra ogromna većina anketiranih u ispitivanju javnog mnenja koje su sproveli televizija ABC njuz i Ipsos.

Prema anketi, koja je sprovedena 9. i 10. februara, nekoliko dana posle izveštaja specijalnog tužioca Roberta Hura, koji je opisao Bajdena kao „dobronamernog, starijeg čoveka sa lošim pamćenjem“, to misli 86 odsto Amerikanaca, prenosi Politiko.

To uključuje 59 odsto anketiranih koji su rekli da su i Bajden i bivši predsednik Donald Tramp prestari da bi bili predsednici SAD, 27 odsto smatra da je samo Bajden prestar, a tri odsto to misli za Trampa, prenosi N1.

Anketa ima marginu greške od plus ili minus 4,5 procenta.

Rezultati ankete su novi težak udarac Bajdenovoj kampanji, koja grozničavo radi na razbijanju već uvreženog mišljenja da Bajden nema mentalni kapacitet da efikasno odsluži još jedan mandat.

Hur je dobio zadatak da istraži Bajdenovo moguće pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima prošle godine.

Istražitelji nisu pronašli dovoljno dokaza da ga bi optužili, ali su napisali da njegovo pamćenje „ima značajna ograničenja“ i da se „nije sećao čak ni kada mu je preminuo sin“, a nije mogao da kaže ni kada je bio potpredsednik i kakva je debata vođena o slanju dodatnih trupa u Avganistan.

Čini se da su zapažanja istražitelja značajno uticala na percepciju birača o Bajdenu, jer je zabrinutost zbog njegovih sposobnosti da obavlja funkciju porasla od septembra, kada je u identičnoj anketi 74 odsto birača reklo da smatra da on ne bi trebalo da bude ponovo izabran.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.