Istraživanje: 57 odsto građana Srbije podržava ulazak u EU

1
Profimedia

(Beta) – Podrška gradjana Srbije članstvu u Evropskoj uniji je na najvišem nivou u proteklih pet godina, pokazuje istraživanje Ministarstva za evropske integracije.

Ako bi referendum bio raspisan sutra, 57 odsto gradjana glasalo bi za ulazak zemlje u EU, što je osam odsto više u odnosu na prošlu godinu. Protiv bi se izjasnilo 30 odsto gradjana, a 12 odsto je reklo da ne bi glasalo.

Većina ispitanika (52 odsto) misli da ulazak Srbije u Uniju najviše otežava “politika stalnog uslovljavanja i ucena koju EU primenjuje prema Srbiji”.

Po 12 odsto stanovnika je ocenilo da su glavni uzroci sporog procesa evropskih integracija objektivne prepreke, odnosno reforme koje treba sprovesti, i nesposobnost domaćeg rukovodstva.

Manje od polovine gradjana (48 odsto) smatra da bi članstvo u EU bilo dobra stvar za Srbiju, a 23 odsto misli da bi to bilo loše.

Na pitanje šta će Srbiji doneti pregovori s EU, četvrtina anketiranih je odgovorila bolji život i nova radna mesta, 19 odsto više adminstrativnih obaveza, 18 odsto bolji imidž Srbije, 17 odsto pristup evropskim fondovima, 12 odsto veću bezbednost, a osam odsto je reklo da neće doneti ništa dobro.

Velika većina učesnika istraživanja (83 odsto) smatra da bi reforme trebalo sprovoditi radi stvaranja bolje Srbije a ne samo zato što su uslov EU za članstvo, a šest odsto je reklo da reforme uopšte ne treba sprovoditi.

Najpozitivniji efekat na svakodnevni život imaju reforme u zdravstvenom sistemu, prema mišljenju 62 odsto ispitanika, zatim reforme u zaštiti životne sedine (60 odsto) i u poljoprivredi (54 odsto), dok samo 36 odsto smatra da su to reforme pravosudja.

Da bi država imala koristi od članstva u EU smatra 47 odsto ispitanika, a devet odsto smatra da ne bi imala koristi. Podjednak broj anketiranih (37 odsto) je reklo i da bi imalo i da ne bi imalo ličnu korist od ulaska u EU.

Najveće koristi od članstva osetile bi se u poljoprivredi, državnoj upravi i životnoj sredini, dok bi sudstvo, zdravsto i školstvo imale najmanje koristi prema mišljenju ispitanika.

U pogledu budućnosti same EU, 41 odsto ispitanika veruje da će se Unija susretati sa sve većim problemima i da je “verovatnije da će se potpuno zatvoriti, ili čak raspasti, nego što će se dalje širiti i jačati”.

Da će EU uspeti da prevazidje sadašnje probleme, ali će se sve više zatvarati i sve teže primati nove članice misli 28 odsto gradjana, a samo devet odsto veruje da će nastaviti da se širi.

Gradjani Srbije prepoznaju EU kao najvećeg donatora u Srbiji od 2000. godine do danas. Čak je 41 odsto ispitanika reklo da je Unija najveći donator u proteklih 20 godina, 34 odsto smatra da je to Kina, 11 odsto Rusija, a po pet odsto gradjana misli da su to Norveška i Japan.

Kada je reč o vidljivosti projekata finansiranih iz fondova EU, 50 odsto ispitanika zna za bar jedan takav projekat i to najviše u oblasti zaštite životne sredine.

U istraživanju, sprovednom od 28. jula do 6. avgusta, učestvovalo je 1.000 ispitanika.

1 KOMENTAR

  1. Међу 57% грађана који су “за” улазак земље у ЕУ, 11% је оних који верују да ће се она пре распасти, или затворити за даље чланство, него што ће се даље ширити или јачати ! Јер од укупног броја “скептика”, од 41%, 30% је оних који су децидно против, и они су у оквиру 41% обухваћени. Значи, остали морају бити само међу онима који су “децидно” “за”. Они што неће да гласају, они неће да гласају (12%). Стога је упитно тумачење овог резултата у наслову текста, а узимајући ову чињеницу у обзир. Међутим јасно је да и на овом апсолутно малом узорку за истраживање на ову тему, одсуство сатурације резултата по узрасту и образовању, Министарство покушава да “црно” обоји у “бело”, што је и разумљиво, јер куда сутра на посао ? Поготово када стижу сигнали да од те “приче” следећу деценију нема ништа, а онда, о чему уопште разговарамо ? Да се тиме бавимо деценијама, да би се тиме бавили ? Па и Турцима је досадило.

Comments are closed.