Istraga protiv Đulijanija se zahuktava: Kako je još u maju žrtvovana ambasadorka srpskog porekla u Ukrajini

0
Foto: Tanjug/AP

Bio je mart kada je Meri L. Jovanovič (Marie L. Yovanovitch) dobila upit Stejt dipartmenta: da li bi želela da produži svoj mandat koji bi trebalo da se završi u avgustu 2020. godine? Nije prošlo ni dva meseca, sa istog mesta je dobila poruku: dođi u Vašington sledećim avionom.

Njena uloga američke ambasadorke u Ukrajini bila je završena.

Kako i zašto je bivša ambasadorka, čiji su roditelji bili Rusi, srpskih korena smenjena sa funkcije, postalo je jedno od glavnih pitanja istrage o impičmentu koju su pokrenule Demokrate.

U svom, gotovo devetočasovnom, svedočenju, Meri L. Jovanovič je potvrdila da je mesecima tragala za odgovorom zbog čega je Donald Tramp izgubio poverenje u nju i to je trajalo, prema njenim rečima, sve dok joj jedan kolega nije rekao da “ništa nije uradila pogrešno”.

Njeno svedočenje daje posebnu notu dosadašnjim saznanjima prema kojima su dvojica Amerikanaca insistirali na njenoj smeni, a koji su kasnije postali poslovni partneri Rudija Đulijanija, bivšeg gradonačelnika Njujorka i ličnog advokata Donalda Trampa.

Sve je počelo zbog toga što je, još za vreme Baraka Obame kada je i postavljena na mesto ambasadora u Ukrajini, Jovanovič razvila dobre odnose sa rukovodstvom Naftogasa. Toj kompaniji su upravo spomenuta dvojica Amerikanaca – Lev Parnas i Igor Fruman – želeli da prodaju američki prirodni gas, ali su odbijeni.

Oni su smatrali da je glavna prepreka u tom poslu bila upravo američka ambasadorka u Ukrajini. To ima određeno logičko utemeljenje, s obzirom na to da su američke diplomate uvek veoma zainteresovane za energetiku zemlje u kojoj rade.

Parnas i Fruman su želeli da smene izvršnog direktora Naftogasa koji je odbio njihovu ponudu, a smatrali su da bi trebalo da bude smenjena i ambasadorka.

Dobro se uklopilo i to što je Jovanovič imala česte sukobe sa ukrajinskim generalnim tužiocem Jurijem Lutsenkom zbog navoda o korupciji u tužilaštvu, pa su tako Parnas i Fruman dobili još jednog saveznika.

U tom smislu im je pomogao i Rudi Đulijani, koji je, kako piše Njujork tajms, predstavio tadašnju ambasadorku kao “nelojalnu predsedniku”, a Tramp je već pokazao da je veoma osetljiv kada pomisli da je neko spreman da ga izda.

Iako u njenom devetočasovnom prisećanju na čitav period koji je iza nje nije ponudila konkretne detalje u vezi sa tim kakvu vrstu kampanje je Đulijani protiv nje vodio i na koji način ju je predstavio kao nelojalnu, njen slučaj još jednom potvrđuje činjenicu da ova američka administracija, kao nijedna druga, u svom shvatanju spoljne politike ključnu ulogu daje ličnim interesima i dobicima, piše Njujork tajms.

“Loši glumci. Svima koji uđu u diplomatiju postaje jasno kako koriste laži s namerom da manipulišu našim sistemom”, rekla je ona, istakavši da Stejt dipartment sam sebe podriva iznutra.

Iako je jedan od advokata Bele kuće Pet Ćipolone rekao da javni službenici odbijaju da učestvuju u “nelegitimnoj kampanji u vezi sa impičmentom”, Jovanovič je pokazala da ipak postoje službenici koji su spremni da učestvuju u prikupljanju dokaza da američki predsednik zaslužuje smenu.

“Najveća šteta je gubitak najtalentovanijih i najlojalnijih državnih službenika koje naša zemlja ima. A tek će se pokazati posledice takve politike kada oni koji pošteno služe svojoj zemlji i žele da je predstave na najbolji mogući način, budu gurnuti u drugi plan zbog ličnih interesa, a ne javnog dobra”, zaključila je Jovanovič.