“Istraga o eksploziji neće biti brza, vrlo je složena”: Libanski predsednik kaže da Bejrutu pomažu FBI i Francuska

0
Foto: Profimedia

Libanski predsednik Mišel Aun izjavio je da je istraga o razornoj eksploziju u Bejrutu ”veoma složena” i da neće biti brzo završena.

Odgovarajući na zahteve da podnese ostavku, Aun je, u svom prvom razgovoru za strane medije od 4. avgusta, je za francusku TV stanicu BFMTV rekao da je to bilo “nemoguće”, jer bi to dovelo do vakuuma vlasti. Intervju je emitovan kasno sinoć.

Još se ne zna šta je uzrok požara koji je detonirao gotovo 3.000 tona amonijum nitrata u glavnoj luci Libana.

Posle eksplozije pojavili su se dokumenti koji pokazuju da su najviši libanski rukovodioci i bezbednosni zvaničnici znali da su opasne hemikalije bile uskladištene u luci godinama.

U eksploziji je poginulo 180, a ranjeno više od 6 000 ljudi, dok se najmanje 30 još uvek vode kao nestali.

Aoun je rekao da je istraga podeljena na tri dela. Prvi ima za cilj da utvrdi okolnosti u vezi amonijum nitrata, drugi odakle je došao i ko ga je doneo i treći ko je bio odgovoran za rukovanje i obezbedjivanje.

“Bili smo odlučni da brzo dođemo do zaključaka, ali smo otkrili da su ta pitanja vrlo složena i da treba vremena”, rekao je Aun.

Upitan o tome koje su mere preduzele kad je u julu saznao za eksploziv, Aun je rekao da su mu informacije došle “vrlo kasno”, ali da je njegov vojni savetnik bio uveren da oni koji su bili direktno odgovorni rešavaju stvar.

Aun je rekao da u istrazi pomažu FBI i Francuske, jer oni imaju više mogućnosti i sposobnost da saznaju detalje o zapleni amonijum nitrata.

Aun, koga podržava Hezbolaha, rekao je da je zatražio satelitske snimke kako bi utvrdio da li je došlo do vazdušnog napada, rekavši da nije isključio mogućnost stranog raketnog napada.

Vođa i lider moćnog proiranskog Hezbolaha Hasan Nasralah negirao je da njegova grupa ima bilo kakvu ulogu u eksploziji i rekao je da bi bilo koja međunarodna istraga težiti da se Izrael oslobodi odgovornosti za eksploziju u luci, ako je postojala.

Izrael je porekao svaku vezu sa katastrofom i za sada nije bilo nikakvih dokaza da je umešan.

Mnogi Libanci žele da se istraga spovede vez učestvovanja njihove vlade, strahujući da političke frakcije, ozloglašene zbog korupcije, neće dozvoliti da se obelodane detalji koji im nanose štetu.

(Beta-AP)