Istraga o 6. januaru i izborima 2020: Donald Tramp i šema lažnih elektorskih glasova?

0
EPA-EFE/JIM LO SCALZO / POOL ATTENTI

Očekuje se da će Komisija Predstavničkog doma koja istražuje napad na Kapitol 6. januara 2020. godine na četvrtom saslušanju zakazanom za 21. jun prikazati da su Donald Tramp i najviši savetnici koordinirali šemu slanja lažnih biračkih spiskova kao deo napora da se on vrati u Belu kuću.

Takođe se očekuje i da će panel takođe ispitati Trampovu kampanju u nedeljama i mesecima nakon izbora 2020. sa ciljem da se izvrši pritisak na najviše zvaničnike u sedam ključnih izbornih država i preokrene njegov poraz od Džozefa Bajdena, prenosi Gardijan.

Kako se navodi, planirano je da se na popodnevnom saslušanju izabrani Komitet u velikoj meri usredsredi na šemu “lažnih elektorskih glasova”, koja je odigrala veliku ulogu u skoro godinu dana dugoj istrazi Trampovih napora da poništi rezultate izbora na državnom nivou.

Panel će, kako prenose svetski mediji, prikazati kako je šema lažnih elektora – koja je možda bila protivzakonita – bila osnova za Trampovu nezakonitu strategiju da njegov potpredsednik Majk Pens odbije da potvrdi Bajdenovu pobedu u određenim državama i da potom Trampu odobri drugi mandat.

Da je izborni ciklus 2020. bio kao i svaki drugi kada se elektorski kolegijum sastao 14. decembra 2020. i demokratski birači potvrdili pobedu Bajdena nad Trampom, to bi označilo kraj bilo kakvog sukoba u postizbornom periodu.Ali te godine, nakon što su se ovlašćeni demokratski birači sastali u državnim kućama da zvanično imenuju Bajdena za predsednika, u sedam država na takozvanom “bojnom polju”, stigli su i nelegitimni republikanski birači, koji su saopštili da su umesto toga došli da imenuju Trampa za predsednika.

Trampovi birači su odbijeni. Međutim, oni su ipak nastavili da potpisuju lažne izborne potvrde u kojima se navodi da su oni „propisno izabrani i kvalifikovani“ birači koji potvrđuju Trampa kao pobednika predsedničkih izbora u njihovoj državi.

Šema lažnih elektora zamišljena je u nastojanju da se stvori „duel“ izbornih lista koje bi Pens mogao da iskoristi da se pretvara da su izbori nejasni i da pritom odbije da formalizuje Bajdenovu pobedu 6. januara.

Kako se navodi, izabrani Komitet prikazaće i lažne izborne potvrde koje je delimično proizvela Trampova Bela kuća i da su čitavu šemu lažnih elektora koordinirali Tramp i njegovi najviši savetnici, uključujući bivšeg šefa kabineta Marka Medouza.

„Pokazaćemo dokaze o predsednikovoj umešanosti u ovu šemu“, rekao je kongresmen Adam Šif, član izabranog komiteta koji je vodio saslušanje zajedno sa predsedavajućim komisije Benijem Tompsonom i potpredsedavajućom Liz Čejni.

Članovi Trampovog pravnog tima insistiraju da je ovo iskrivljena karakterizacija šeme, rekavši da su takozvane alternativne liste sastavljene i potpisane u slučaju da države zaista ponovo overe svoje izborne rezultate u Trampovu korist.

Kako navodi gardijan, šema lažnih elektora je važna jer bi mogla da predstavlja zločin. Ministarstvo pravde istražuje da li bi republikanci koji su se potpisali kao birači za Trampa mogli da budu optuženi za falsifikovanje glasačkih dokumenata, prevaru ili zaveru protiv Sjedinjenih Država.

Ako se utvrdi da je i Tramp bio umešan u šemu, a Ministarstvo pravde vodi slučaj, onda bi bivši američki predsednik takođe mogao biti izložen krivičnom gonjenu.