“Istorijsko zalaganje Albanaca za ujedinjenje…”: Kurti govori o federaciji Kosova i Albanije

4
Foto: Tanjug/AP

Lider Samoopredelenja i potencijalni premijer Kosova, Aljbin Kurti, izjavio je da se u Evropskoj uniji ne može dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca, ali da može postojati ideja o federaciji, prenosi N1.

On smatra da Kosovo i Albanija treba da se približe jedno drugom i govori o decentralizaciji institucija.

“Imali bismo Institut za istoriju u Prizrenu, Univerzitet umetnosti u Peći, Fakultet rudarstva u Mitrovici, Turizma u Valjoni ili Draču, Ustavni sud u Skadru”, predložio je Kurti.

On je dodao da dve zemlje moraju razmišljati o obliku svog saveza.

“Koristio bih izjavu Arbena Džaferija: ‘Istorijsko zalaganje Albanaca za ujedinjenje'”, rekao je Kurti.

Rekao je da će, ako postane premijer, poštovati kosovske simbole, dok se na sastancima s Albanijom “neće videti na čijoj je strani zastava, nacionalna ili državna”.

“Kao premijer, poštujem simbole države, o kojima imam kritike. U odnosima sa Albanijom ćemo imati sporazume, ne za slikanje, već za sprovođenje, kao primera radi o zajedničkom tržištu, zajedničkom civilnom registru preduzeća, zajedničkim vladinim odborima za spoljne poslove i drugo”, zaključio je Kurti.

4 KOMENTARA

  1. To im je put da se konacno otjeraju sa Balkana. Srbi im pruzili gostoprimstvo kada su ih Italijani protjerali sa Sardinije a oni nam sad otimaju zemlju. Srbija je od Skadra do Trsta.

  2. Bravo za Albance, oni znaju šta žele, imaju strategiju i tome streme. Srpski političari pune sopstvene džepove, kriju novac u bescarinskim zemljama i država ih ne interesuje. Srpska crkva daje odlikovanje Svetog Save čoveku koji kaže da na KiM nemamo ni metar.

  3. Šiptari krenuli u otvorenu kampanju za veliku albaniju. Ako je ikada i bila skrivena iza raznih njihovih retorika o slobodi i demokratiji, to više nije. E sad, šta mi imamo sad od svega? Neko će reći da su šiptari konačno skinuli svoje “demokratske” maske i da se Evropa i svet najzad uverava u sve ono o čemu su ih naši državni zvaničnici upozoravali i uveravali. Međutim, sa druge strane, sve poteze šiptara morao je predhodno neko veoma jak, da odobri. Ćutanje znači odobravanje. Evropa ćuti, SAD ćuti, Englezi se se prave Englezi. Kome, čemu, zašto? Tri osnovna pitanja koja postavljam nama. Kome mi stremimo? Ovakva EU nam ne treba. Licemerna i zla. Čemu možemo da se nadamo? Nadamo se i uzdamo naše prijatelje Ruse, Kineze i Turke. Oni su ti koji mogu da nas zaštite i verujem da ćemo uskoro napraviti jedinstven savez zapadnog balkana. Zašto? Mi smo mala zemlja i ako pogledate na geografsku kartu ko je sve oko nas biće vam jasno da su to sve neprijateljske države. Zato nam treba jaka podrška od velikih vojno-ekonomskih sila koje sam naveo. Živela Srbija!

    • Наши пријатељи Турци ? Пречесто слушате говоре председника. Уосталом, то да је Косово Турска, је управо изјавио наш “пријатељ”, који само што је завршио “пријатељску” посету Србији.

Comments are closed.