Istorijska ekskluziva: Poslednja fotografija mitropolita Joanikija Lipovca pred puškama partizana – Čitajte u Nedeljniku

8
Fotografija Branka Savića

Čitaoci Nedeljnika setiće se priče o Branku Saviću, iz novoosnovane agencije Tanjug, prvom novinaru koji je ušao u oslobođeni Jasenovac. Prošle godine objavili smo snimke koji su nastali u logoru smrti, kao i Savićev dnevnik. On se završava 10. maja 1945, kada Savić odlazi u Zagreb. Ali, ne završava se i njegov rad.

Upravo će tu, nekoliko dana kasnije, nastati fotografija koja bi istraživačima, poklonicima istorije, ali i vernicima Srpske pravoslavne crkve i čitavoj srpskoj i crnogorskoj javnosti, mogla da bude dragocena.

Vladika kojeg, kao na Golgotu, sprovode vojnici s petokrakama na glavi i mašinkama u rukama. Episkopov pogled direktno u objektiv, verovatno svestan da broji poslednje dane.

Ovo je poslednji snimak koji je napravljen za ovozemaljskog života mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija Lipovca. Skoro 75 godina, sve do ovog izdanja Nedeljnika, fotografija je bila zaboravljena i skrajnuta. Danas najzad izlazi na videlo, kao svedočanstvo patnje i mučeništva Srpske pravoslavne crkve u danima, mesecima i godinama posle Drugog svetskog rata.

Ceo tekst i ekskluzivne fotografije objavljene su u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 5. marta.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

8 KOMENTARA

 1. 1943 ..na proslavi Hitlerovog rođendana Njegova crna trojka je ubila SRBINA, oca i 3 njegova sina (pripadnici NOP) u prisustvu majora H. Gerlaca ..Suđeno mu je POŠTENO ..po kratkom ratnom postupku . Zločinac je to zaslužio !

  • Да је једно једино добро дело учинио, није му се смело судити по кратком ратном поступку. 1943. се већ добрано знало да припадници НОП-а, нису само антифашисти, већ и учесници и подстрекачи оружане контрареволуције, односно оружаног преврата.

 2. Komunizam je zlo Satane i sve grijeh kojeg generacije ne mogu da speru.ATEIZAM KOJI PRIPADA PAKLU.Svaki onaj ko je na pravdi Boga stradao je u Raju.

 3. Sram Vas bilo. Procitajte biografiju i pogledajte snimke. Nista bolji od Siljka i popa Macole kanonizovanih koljaca. A ovde predstavljen kao mucenik.

 4. Joanikije Lipovac je bio saradnik okupatora . Svaki sud tog vremena bi ga osudio na smrt. Podjele u Crnoj Gori nijesu samo na zelenase i bjelase vec in na partizane i saradnike okupatora.

  • Штета што и те партизане не разделисте на антифашисте и фукару, олош .криминалце и убице, као и да сте међу тим сараднициа окупатора нашли правих антифашиста, било би много упутније, и народ би то дуже поштовао. А овако. данас. сви сакривени иза те петокраке, време само што вам не истекне. Јоаникију је морао да пресуди суд, а не Пеко.

  • Od 200 sveštenika u Crnoj Gori pre rata, komunisti su ubili 182 !!!!
   Jesu li svi bili saradnici okupatora?

   Meni je mnogo gore saznanje da postoje ljudi koji opravdaju ove zločine frazama koje nemaju utemeljenje.

   Koji je dokaz da je Joanikije bio saradnik okupatora? Slika sa Italijanskim okupacionim upravnikom Crne Gore?
   Stepinac ima stotine slika sa KOLJAČIMA, pa nije ubijen.
   Suđeno mu je tek nekoliko godina nakon rata i to pošto nije želeo da katoličku crkvu potčini novom režimu.

 5. Partizani nisu trebali da oslobađaju okupiranu zemlju, nisu trebali da po završetku rata sprovedu nacionalizaciju i oduzmu gazdama imovinu i razdele fukari. Krajnje je vreme da se denacionalizacija uradi kompletno. Da se sve oteto pa razdeljeno vrati vlasnicima. Da se konačno ispravi nepravda.

Comments are closed.