Istorija je stigla u najpoznatijoj sali svih vremena: Oblast – košarka, odsek – NBA, predmet – šutiranje trojki. Ime – dovoljno je samo Stef

0
(Beta/AP Photo/Mary Altaffer)

Istorija je morala da sačeka duže nego što je možda bilo pristojno kako bi nanovo dopunila svoje stranice.

Ali je dočekala.

Kategorija – sport, oblast – košarka, odsek – NBA, predmet – šutiranje trojki.

Ime i prezime – Vardel Stiven Kari Drugi, ili samo Stef.

Najbolji trojkaš u istoriji NBA lige.

Broj 2.974.

Odužio se dolazak novog rekorda. Morao je da stane na par usputnih stanica u prethodnih nekoliko dana, kada se sa nestrpljenjem očekivalo njegovo prispeće.

Međutim, deluje da je izabrao savršeno mesto. Verovatno najpoznatiju halu na svetu – Medison skver garden. Tamo je sinoć u prvom redu, negde između nekadašnjih miljenika Redžija Milera i Reja Alena, Istorija mogla da podigne kolonu za jedan red i upiše ime koje će se dugo pamtiti.

Nije morala dugo da čeka. Tek nekih četiri i po minuta po početku prve četvrtine. Stef je uradio ono što radi bolje od svih – ikada. Izvukao se izvan linije u carstvo kojem gospodari i pogodio samo “dno” mrežice. Pokušao je da stigne Alek Burks, kao što su i mnogi pre njega, ali kao i mnogi pre njega – nije uspeo.

Trojka broj 2.974 – dovoljna za rekord i skidanje pritiska.

Sam Kari je govorio kako ne želi sebe da naziva najboljim šuterom svih vremena, sve dok ne prestigne Reja Alena.

“Dugo sam razmišljao o ovom broju i u prethodnih nekoliko utakmica sam nametnuo sebi suviše pritiska što je dovelo do toga da se čekanje oduži”.

Po završetku meča Garden su preplavile filmske scene.

Spajk Li iza kamere, ovoga puta telefonske. U kadru tri najbolja revolveraša svih vremena, jedan do drugog. Šteta što Spajk ne snima vesterne…

Kari je na poklon dobio svoj dres sa rekordnim brojem trojki, kao i dresove svojih prethodnika iz vremena kada su njihova imena bila na prvom mestu.

Istorija se na taj način ponovila, s obzirom na to da je Redži bio prisutan kada je Alen oborio njegov rekord, čestitavši mu na učinjenom.

Ovog puta, Alen je bio među prvima koji su čestitali Stefu uz poruku da je “baklja uspešno prosleđena u dobre ruke”.

Miler se nadovezao, napisavši kasnije da je počastvovan što je u društvu veličina kakve su Rej i Stef.

Internet su preplavile čestitke na račun čitave porodice Kari. Pre nekoliko dana je ponosni otac Del Kari izjavio u šali kako nije “imao ideju” da će njegov sin dostići ove visine, a sve kao odgovor na kačket Lavara Bola koji je prilično glasno iskazivao veru u sinove.

Jasno nam je da se Del šalio.

Onaj ko je verovao od samog početka jeste Monta Elis. Nekadašnji Stefov saigrač imao je priliku da ga posmatra kao novajliju i nije imao ni trunku sumnje da će Stef jednog dana postati ono što jeste.

“Moglo je to odmah da se vidi. Ulagao je vreme i trud kako bi bio u poziciji u kojoj je danas. Od prvog dana je bio kritikovan, ali mislim da je to samo iskoristio kako bi napredovao i postajao bolji. U ovoj je poziciji samo zato što je neprekidno radio i verovao u sebe”.

Pre, tokom i na kraju meča – MVP povici. Prvo mesto na Zapadu i najbolji skor u čitavoj ligi. Prvi konkurenti za titulu, a tek se očekuje povratak Stefovog “spleš” brata Kleja. Ako je to uopšte važno.

Na konferenciji za štampu – ruke podignute u vis i kratak komentar – “Rekord je moj”.

Istorija se mirno povukla po završetku meča, znajući da će redovi na ovoj strani još dugo ostati nepromenjeni.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print/