“Istopolni partneri u Hrvatskoj mogu da usvajuju decu”: Odluka Upravnog suda u Zagrebu

0
Foto: Profimedia

Nakon odluke Upravnog suda u Zagrebu da i istopolni partneri imaju pravo na procenu o usvajanju dece, iz Udruženja “Dugine obitelji” zvanično je potvrđeno da istopolni životni partneri mogu da pristupe tom postupku.

Nakon pet godina Upravni sud u Zagrebu je krajem aprila u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote presudio da oni ne smeju da budu diskriminisani u postupku procene za usvajanje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

“Ova istorijska presuda otvara vrata svim istopolnim parovima u Hrvatskoj koji žele da postanu usvojitelji i potvrđuje da životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi”, navodi se u saopštenju Udruženja, a prenosi portal Index.hr.

“Još uvek nam je teško poverovati da smo doživeli ovakav rasplet situacije. Očekivali smo dugačku pravnu odiseju i odlazak na Evropski sud za ljudska prava. Ipak, Upravni sud u Zagrebu postupio je ispravno, poštujući Ustav Republike Hrvatske, međunarodne konvencije i naše zakone, i presudio je u korist naših članova Mladena Kožića i Ive Šegote. Jako smo srećni zbog te presude, ne samo zbog Mladena i Ive nego i zbog svih drugih parova koji razmišljaju o usvajanju i koji tako žele proširiti svoju porodic”, rekao je medijima predsednik Udruženja “Dugine obitelji” Daniel Martinović.

Sad je, poručuju iz ovog udruženja, na potezu Ministarstvo rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike, koje bi budućim postupcima trebalo da isprave nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i sme vezati za usvajanje.