“Istina, tri soja koronavirusa potiču od slepog miša, ali nijedan nije SARS-Cov-2”

0
Foto: Profimedia

Institut za virusologiju u Vuhanu – koji Sjedinjene Američke Države redovno optužuju kao izvor koronavirusa – ima tri živa soja koronavirusa slepog miša, ali nijedan ne odgovara virusu Sars-CoV-2 koji je nekoliko meseci zarazio više od pet miliona ljudi, rekla je direktorka instituta, prenosi Jutarnji list.

Prema analizi više naučnika, novi koronavirus je najverovatnije prenesen na čoveka sa neke od životinja. Okrivljena je mokra pijaca u Vuhanu na kojoj se prodaju žive divlje životinje.

Međutim, činjenica da se na nekoliko kilometara udaljenosti nalazi Institut za virusologiju već mesecima podgreva teorije da je virus potekao iz laboratorije.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je nakon medijskih izveštaja koji optužuju laboratoriju u Vuhanu za izvor zaraze najavio istragu kako bi se utvrdilo da li je teorija o nastanku virusa u laboratoriji tačna, ali do sada nema nikakvih dokaza koji bi potvrdili teoriju.

Direktorka Instituta u Vuhanu Vang Janju smatra da su pomenute teorije “čista izmišljotina”.

“Kao i svi, nismo znali ni da virus postoji”, rekla je Vang u razgovoru koji je objavljen u subotu uveče na kineskoj televiziji CGTN, a snimljen je 13. maja.

Postoji više teorija koje kruže internetom i optužuju institut u Vuhanu, ali je direktorka rekla da je institucija ” dobro izolovana i da je dobila nekoliko koronavirusa iz slepih miševa”.

“Imamo tri živa soja”, rekla je Vang i istakla da se nijedan ne podudara s virusom Sars-CoV-2. Takođe, Institut u Vuhanu proučava neke od najubojitih patogena na svetu.

Naučnici s instituta doprineli su od počeka epidemije boljem poznavanju novog virusa, a njihov rad je u februaru objavljen u jednom naučnom časopisu, podseća agencija Frans pres.