Ista meta, isto rastojanje: Evroparlamentarci insistiraju na učešću na izborima, opozicija ostaje pri bojkotu

0
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/EV

Delegacija Evropske unije, na čelu sa evropskim komesarom za proširenje, u kojoj su bili i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, rrazgovarali su sa predstavnciima političkih stranaka, i onih koje učestvuju u radu parlamenta i onih koji su bojkotu, a evropski zvaničnici apeluju na sve političke aktere da na izborima učestvuju.

Da bi, kako Oliver Varheji kaže, demokratija funckionisala, u njoj moraju da učestvuju svi, zato je pozvao političke stranke da na izborima učestvuju, preneo je N1.

“Možemo da kažemo da su uslovi ispunjeni, ali to mora biti preneto građanima. Razumem da parlament radi na ispunjenju svojih zadataka, trenutno je u toku proces za popunjavanje slobodnih mesta u REM-u, parlament radi na tome i radiće na tome iduće nedelje, dakle stižemo ka tome”, zaključio je Varheji.

Poslanica EP Tanja Fajon, koja je i šef delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciji i pridruživanje EU i Srbije, kaže da su bili zadovoljni u decembru, kada su videli neke pomake, ali da je danas glavna poruka koju imaju “sloboda medija, sloboda medija, sloboda medija”.

“Čini se da je to neki najznačajniji uslov i za ove koji su danas još uvek u bojkotu. Naša zajednička poruka je, da bi napravili sve što je moguće, da bi vratili poverenje u institucije, da bi vratili poverenje građanima u ceo proces predizborne kampanje, i naravno da bi stvorili uslove ne samo za fer i demokratske izbore, već i uslove za pluralne, slobodne i profesionalne medije. Poruka je da još uvek ima mogućnosti da se poboljšavaju uslovi za sve, i još uvek želim da ostanu otvorena vrata u dijalogu, da se opozicija koja je u bojkotu vrati za sto i možda izađe na izbore”, navela je Fajon.

Zoran Živković, lider Nove stranke, koja još uvek nije donela odluku o učešću na izborima, rekao je evroparlamentarcima da razume njihove preporuke, ali da “moramo da ostvarimo tri stvari”.

“A to su: slobodni mediji, slobodni mediji i slobodni mediji. Sve druge stvari su manje važne”, rekao je Živković za N1.

Na pitanje šta je bio odgovor druge strane, lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić kaže da su evropski zvaničnici odgovorili kontra pitanjem: da li se na taj način doprinosi demokratiji u Srbiji?

“Ja sam rekao da je taj argument jedan od razloga zbog čega smo imali dilemu da li bojkotovati izbore, ali da je prevagnuo argument da učešćem na izborima legitimizujemo autokratski sistem Aleksandra Vučića i to je još manji doprinos demokratiji u Srbiji nego bilo šta drugo. Bojkot izbora je, nažalost, jedino rešenje – to nije sjajno rešenje, mi vrlo dobro razumemo sve negativne strane bojkota izbora i moja molba je za sve one koji razmatraju učešće na izborima je da još jednom o tome razmisle”, rekao je Tadić.

Iako je jedan od lidera Saveza za Srbiju, Dragan Đilas, prvi i bez svojih opozicionih kolega napustio zgradu Delegacije Evropske unije u Srbiji, iz Saveza za Srbiju novinare su uverili da Đilas nije napustio sastanak iz bilo kakvih političkih, već iz privatnih razloga. Da je bojkot bio glavna tema na stolu, kaže i Vuk Jeremić, ali dodaje da ih stav evropskih zvaničnika nije iznenadio.

“To nije bila neka novost, stav Evropske unije, ali naš stav je bio da mi jako cenimo sve ono što Evropska unija trenutno čini u angažovanju sa Srbijom i ostatkom Zapadnog Balkana, ali da stav srpske opozicije ostaje nepromenjiv – na izborima 26. aprila ne možemo da učestvujemo, to nije bio naš izbor, to je prosto nametnuto srpkoj opoziciji načinom na koji se vlast ophodi”, kazao je Jeremić.